2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Láncdohányos, mégis 110. születésnapját ünnepli a háborús veterán

2016. május 12. 10:20 MTI

Száztizedik születésnapját ünnepli az Egyesült Államok legidősebb háborús veteránja: az 1906. május 11-én született texasi férfi kiváló egészségnek örvend, és születésnapján a második világháborús emlékeit idézi fel. 

A texasi Austinban élő Richard Overton ma az Egyesült Államok legidősebb háborús veteránja, miután egyik volt katonatársa - aki szintén száztíz éves volt -, a múlt héten hunyt el Louisianában. Overton a második világháború idején tizedesként teljesített szolgálatot a légierőnél először Hawaii szigetén, aztán Guamon, majd ott volt az Ivo Dzsima-i csatában is. "Jól érzem magam, bár az utóbbi időben kicsit lelassultam" - mondta az ünnepelt szerdán az NBC televíziónak adott telefonos interjújában. S amikor a hosszú élet titkáról faggatták, kiderült, hogy az életvitele éppenséggel nem hagyományos: az idős úr ugyanis láncdohányos, a reggeli tej mellé minden nap whiskeyt hörpöl, és rendszeresen jó, kalóriadús diófagylaltot nyal.

Ő maga a tejtermékeknek tulajdonítja hosszú és egészséges életét: minden reggel megissza a nagy bögre tejet, majd erre a napi whiskey-adagot. "Átmelegíti az izmokat" - vallja a whiskey előnyeiről az idős ember. Minden este pedig nagy adag fagylaltot fogyaszt el. 

Az afroamerikai Richard Overton 1942-ben, Franklin Delano Roosevelt elnöksége idején csatlakozott az amerikai hadsereg csakis afroamerikaiakból álló egységéhez, és hamarosan kiváló mesterlövész lett belőle. A háborúból hazatérve, Texas fővárosában, Austinban vett magának - négyezer dollárért - házat, s ma is abban él. Két feleséget temetett el, számtalan kitüntetést kapott, és a százhetedik születésnapján maga Obama elnök köszöntötte őt a Fehér Házban rendezett ünnepi vacsora keretében. "Nem gondolok a halálra, eljön az magától is, ha akarod, ha nem. Én élem az életemet" - állítja a 110 esztendős texasi veterán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár