Különleges leletekre bukkantak egy 2400 éves romvárosnál Kínában

2017. január 18. 11:21 MTI

Egy igazi ritkaságnak számító alagsorra és egy kandallóra bukkantak kínai régészek egy 2400 évvel ezelőtti város maradványainál az északnyugat-kínai Sanhszi tartomány fővárosában, Hszianban.

Különleges leletekre bukkantak egy 2400 éves romvárosnál Kínában

Az öt méterszer négy méteres helyiség nagyjából egy méterrel fekszik a föld alatt Jüejang város romjainál. A teremben kőoszlopok talapzatait és négyszögletes téglákat is találtak a szakemberek.

Li Jüfang elismert régész szerint az alagsorral rendelkező épületek igen ritkák voltak a Hadakozó fejedelemségek korában (i.e. 476-221). Mint hozzátette, az alagsor az előkelők kiváltsága volt, ami azt sugallja, hogy a palota egykor az állam uralkodójának rezidenciája lehetett. A szakértők úgy sejtik, hogy a helyiségben az uralkodó ágyasainak személyes tárgyait tarthatták.

Az ásatást vezető Liu Zsuj, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia régészeti intézetének munkatársa szerint a romok között talált kandalló is csupán az uralkodói rezidenciákon fordult elő a korszakban. A mai Hszian egyik negyedében fekvő Jüejang 35 éven át volt a Csin állam fővárosa a Hadakozó fejedelemségek korában.

Jüejangot a kínai jogrendszert megalapozó, csaknem 2300 évvel ezelőtti reformok egykori bölcsőjeként tartják számon. A politikai reformokként is emlegetett egykori rendelkezések egy államférfi, Sang Jang nevéhez fűződnek, és a történészek szerint ezek révén sikerült a Hadakozó fejedelemségek korában a Csin államot a legerősebbé tenni. Ennek következményének tartják azt, hogy Csin Si Huang-ti császár létrehozhatta a Csin-dinasztiát és i.e. 221-ben egyesíthette Kínát.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma