2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közösen ünnepelheti a felszabadulást a két Korea

2015. július 22. 17:40 MTI

Közös megemlékezést készítenek elő civil szervezetek a két Koreában a Koreai-félsziget japán uralom alóli felszabadulásának augusztusi 70. évfordulójára - derült ki szerdán egy szöuli hivatalos közlésből.

A megemlékezést előkészítő észak-koreai szervezet néhány nappal ezelőtt azt javasolta egy déli civil csoportnak, hogy egyeztessenek az augusztus 15-i közös ünneplés előkészületeiről. A szervezetek képviselői közti első találkozó csütörtökön lesz az északi Keszong határvárosban. "A kormány jóváhagyta a dél- és észak-koreai civil szervezetek közti találkozó tervét" - tudatta közleményében a szöuli újraegyesítési minisztérium. Az észak-koreai állami hírügynökség arról számolt be vasárnap, hogy az ország számos rendezvénnyel készül az ünnepségre Phenjanban és Panmindzsonban, és "nyitva hagyják az ajtót a dél-koreaiak előtt", remélve, hogy részt vesznek az ünnepségeken.

A Koreai-félsziget japán megszállása 1910-től 1945-ig tartott. A szöuli kormány korábban közölte, arra fogja bátorítani a civil szervezeteket, hogy próbálják erősíteni a két Korea közti kapcsolatokat a politikán kívüli területeken. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést. A két országnak júniusban nem sikerült közösen megünnepelniük az általuk 2000. június 15-én kiadott közös nyilatkozat évfordulóját, amely - néhány évre - normalizálta Észak és Dél viszonyát, Phenjan ugyanis váratlanul bejelentette, hogy külön fog ünnepelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár