2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel száz holttestet zsúfoltak össze egy 5000 éves házban

2015. július 28. 17:18

97 ember maradványait tárták fel egy északkelet-kínai ősi falu 5000 éves házában. A fiatal áldozatokat egy squashpályánál kisebb helyiségben zsúfolták össze. Antropológusok szerint a maradványok egy ősi katasztrófáról, feltehetően valamilyen járványról mesélnek az utókornak. 

A manapság Hamin Mangha néven ismert lelőhely története azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a területen még nem ismerték az írásbeliséget, az emberek pedig viszonylag kis településeken éltek, növényeket termesztettek, és állatokra vadásztak. A faluban a kutatók számos olyan tárgyat - agyagedényeket, őrlésre alkalmas eszközöket, nyilakat és lándzsahegyeket - találtak, amelyek révén betekintést nyerhetünk a területen több ezer évvel ezelőtt élt emberek életmódjába.

"Haming Magha a mai napig a legnagyobb, és legjobb állapotban fennmaradt ősi település, amelyre Északkelet-Kínában bukkantak rá" - írta régészek egy csoportja a Kaogu nevű kínai lapban. A tanulmány a Chinese Archeology című folyóirat legújabb számában már angolul is olvasható. 2011 áprilisa és novembere között a kutatók 29, többségében egyszobás ház alapjait találták meg a feltárási területen. A ház területe, amelyben közel száz embert zsúfoltak össze, mintegy 20 négyzetméter volt. A tanulmány szerint a ház északnyugati részében talált csontvázakra viszonylag teljes állapotban bukkantak rá, a keleti oldalon azonban főként koponyákat fedeztek fel a kutatók, a déli területen pedig két-három réteget alkotó végtagcsontok hevertek teljesen rendezetlenül. A ház valamikor az évszázadok során leégett, így valószínű, hogy a tetőgerendák leomlása okozhatta több koponya és végtagcsont deformálódását.

A maradványokat a kínai Csilin Egyetem antropológus csoportja vizsgálatoknak vetette alá, hogy kiderüljön, mi történt az áldozatokkal. A kutatók szerint az áldozatok egy ősi katasztrófa során halhattak meg, amelyet követően a holttesteket egyszerűen a házba zsúfolták be. Erre azért lehetett szükség, mert a halottak száma túl gyorsan növekedett, így nem volt idő őket eltemetni. Kiderült, hogy az áldozatok több mint a fele 19 és 35 év közötti volt. Mivel ugyanúgy fiatalon haltak meg, mint a Haming Maghától nem messze fekvő, nemrég feltárt miaocekou-i tömegsírban talált áldozatok, a kutatók feltételezik, hogy hasonló okok vezettek a két csoport tagjainak halálához. A tudósok szerint könnyen elképzelhető, hogy a fiatalok tragédiája egy pusztító járvánnyal hozható összefüggésbe. A kutatók nem bocsátkoztak találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen fertőző betegségről lehet szó.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A házból előkerült csontokEgyszobás ház Hamin Manghában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár