2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korzót neveztek el a lengyel ellenállás hőséről

2015. augusztus 3. 10:45 MTI

A lengyel földalatti ellenállás kimagasló személyiségéről, Jan Karskiról nevezték el a Visztula-rakparton létesített, mintegy 800 méter hosszú korzót, melyet vasárnap délután nyitottak meg Varsóban. A földalatti ellenállás "futára" elsőként vitt hírt szemtanúként a holokausztról Franklin D. Roosevelt akkori amerikai elnöknek.

A korzó elnevezéséről 2012-ben döntött a varsói fővárosi tanács, eleget téve a lengyelországi Karski Társaság többéves törekvéseinek, hogy Varsó valamelyik köztere viselje a legendás futár nevét. Jan Karski (valódi nevén Jan Kozielewski) a második világháború alatt a lengyel Honi Hadsereg katonája volt. Kétszer kereste fel a varsói gettót, bejutott a belzeci lágerbe is.

Karski üzeneteket vitt a megszállt Varsó és az emigráns lengyel kormány váltakozó székhelyei - előbb Párizs, majd Angers, végül London - között. Az emigráns kormány azzal az üzenettel küldte őt az Egyesült Államokba, hogy beszámoljon Roosevelt elnöknek a lengyel földalatti mozgalomról és a szovjet partizántevékenységről. Nem tartozott hivatalos közlendői közé az, amit saját elhatározásából, a segítség reményében mégis megosztott az elnökkel: hogy a lengyelországi zsidókat a nácik tömegesen semmisítik meg.

Az Egyesült Államokban A titkos állam története című  nagy sikerű könyve tette elismertté. Jan Karskit a Georgetowni Egyetem díszdoktorává avatta, és a Világ Igaza kitüntetést is megkapta. Tavaly volt születésének századik évfordulója, Lengyelországban 2014-et emlékévnek nyilvánították  tiszteletére, és tavaly Magyarországon is megemlékeztek róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár