Korábban titkosított kísérleti atomrobbantások felvételeit hozták nyilvánosságra

2017. március 17. 16:07

Az Amerikai Egyesült Államok 210 kísérleti atomrobbantást hajtott végre 1945 és 1962 között. Az tesztrobbantásokról készült felvételek filmtekercseinek anyaga azonban gyorsan rongálódik, ezért egy amerikai kutatóintézet hozzáfogott azok digitalizálásához. Az első feldolgozott videókat ma már bárki szabadon megtekintheti.

Kísérleti atomrobbantás a Csendes-óceán felett
Kísérleti atomrobbantás a Csendes-óceán felett

Mindmáig az Amerikai Egyesült Államok az egyetlen ország, amely élesben, háború során is bevetett nukleáris fegyvereket, amikor 1945-ben atombombát dobtak két japán városra, Hirosimára és Nagaszakira. A támadások legalább 100 ezer emberéletet követeltek közvetlenül, és további tízezrek haltak meg a fegyverek okozta sugárbetegségben. A Japán Birodalom világháborús kapitulációját kikényszerítő bombák, a „Little Boy” és a „Fat Man”, azonban csak a kezdetet jelentették hidegháborús fegyverkezési versenyben, amelynek során az Egyesült Államok és a Szovjetunió újabb és újabb, egyre pusztítóbb erejű bombákat fejlesztett ki. A kísérletek során pedig mindkét ország számos tesztrobbantást is végrehajtott.

A Nagaszakira ledobott atombomba

A San Francisco mellett működő, nukleáris kutatásokkal foglalkozó Lawrence Livermore Nemzeti Kutatóközpont nemrégiben nyilvánossá tett 63 restaurált, korábban titkosított felvételt, amelyen az Egyesült Államok által végrehajtott kísérleti atomrobbantások láthatók. A videók között megtekinthetjük többek között az 1962-ben, Kiribati szigetei mellett végzett, „Harlem” névre keresztelt tesztrobbantást, valamint a „Tesla” fedőnév alatt végrehajtott kísérletet, amelyre 1955-ben, a nevadai sivatagban került sor.

Az Atlasobscura cikkéből kiderül, hogy a felvételek nyilvánosságra hozatala egy már öt éve folyó projekt része, amelynek célja, hogy digitalizálják és ezáltal megőrizzék a hidegháború legforróbb szakaszában készült videókat. Greg Spriggs, a kutatóközpont egyik munkatársa elmondta, hogy becslések szerint 10 ezer felvétel készült az 1945-1962 között végzett amerikai tesztrobbantásokról, amelyek közül eddig nagyjából 6500-at sikerült eddig megtalálni. Ezek közül 750 titkosítását oldották most fel, és ezek közül került fel az internetre az említett 62 felvétel.

Amerikai katonák figyelnek egy kísérleti atomrobbantást a nevadai sivatagban

Spriggs szerint az archív felvételek digitalizálása azért is fontos, mert azok hamarosan teljesen szétbomlanak majd és használhatatlanná válnak. „Amikor kinyitottuk a videó szalagokat tároló dobozokat, erős ecetes szag áradt belőlük, amelynek oka, hogy a filmtekercsekből ecet válik ki lebomlásuk során. Mivel ezt a folyamatot nem lehet megállítani, ezért életbevágó hogy azokat minél előbb digitális formába is átmentsük a későbbi kutatások számára” – mondta a kutató.

Aki szeretné megtekinteni a nyilvánosságra hozott felvételeket, az a Kutatóközpont Youtube csatornáján megteheti.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Amerikai katonák figyelnek egy kísérleti atomrobbantást a nevadai sivatagbanA Nagaszakira ledobott atombomba

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. tavaszi száma