2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Koponyakupák árulkodnak Britannia ősi kannibáljairól

2015. április 20. 14:48

A nagy-britanniai Cheddar-szurdokban található barlangban felfedezett csontokat vizsgálva brit és spanyol kutatók megállapították: egykori lakóik előszeretettel faragták az emberi koponyákat ivókupákká, s az egyéb csontokon található fognyomok arról árulkodnak, hogy a jégkorszakiak a kannibalizmust sem vetették meg.

Tudósok 1992 óta folytatnak ásatásokat a délnyugat-angliai Gough-barlang környékén, ahol 14 700 éves emberi maradványokra bukkantak. A londoni Természettudományi Múzeum szakemberei szerint mára sikerült megfejteni az először az 1880-as években felfedezett régészeti helyszín szinte minden titkát. A több mint két évtizede zajló ásatások során többnyire emberi és állati csontok, agancsok és kőeszközök kerültek elő.

A radiokarbonos elemzések szerint a maradványok viszonylag rövid idő alatt, mindössze néhány év során halmozódtak fel. „A barlangban található csontok már számtalan elemzésen vannak túl, ám a mostani vizsgálatok kétséget kizáróan bebizonyították, hogy az emberi koponyákat szándékosan faragták ivócsészékké. Jól kivehetőek a lágyszövetek lefejtésének nyomai, sőt még emberi fogak lenyomatai is megfigyelhetők az egyes csontokon, ami valószínűleg a csontvelő kinyerésére utalhat” - magyarázta Silvia Bello, a Természettudományi Múzeum munkatársa.

A Gough-barlang belseje

A felszínre hozott három „kupa” két felnőttől és egy gyerektől származott. Az emberi fognyomok jelenléte cáfolhatatlan bizonyítéka a már korábban is felvetett elképzelésnek, miszerint a környéken az őskorban nem vetették meg a kannibalizmust. A koponyák aprólékos megmunkálása arra utal, hogy minden bizonnyal tálként használták az emberi fejcsontokat. Mindez nem számít különlegesnek, hiszen a világ számos pontján - például Tibetben, Fidzsin vagy a Csendes-óceán egyes szigetein - találhatunk párhuzamokat.

A leletek Nagy-Britanniában egyedülállók, korukat tekintve pedig a világon is. Elképzelhető azonban - hívták fel a figyelmet a kutatók -, hogy a koponyák kupává alakítása inkább valamiféle rituáléhoz, esetleg temetkezési gyakorlathoz kellett (amely alkalmakkor belőle fogyasztottak emberi húst), és nem volt elterjedt szokás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár