Kitűnő állapotban fennmaradt, 3000 éves koporsókra bukkantak

2016. április 27. 10:55 MTI

Ritka jó állapotban fennmaradt háromezer éves koporsókra bukkantak régészek a közép-kínai Honan tartományban. A leletek elsősorban az egykori temetkezési szokásokra utaló információkkal szolgálhatnak, de kérdéseket is felvetnek.

Egy háromezer éves kínai koporsó

A kutatók minden jel szerint egy arisztokrata család tagjainak temetkezési helyét találták meg Anjang város területén, ahol a múlt hónapban egy falusi férfi bronz tárgyakat és csontokat talált 10 méter mélyen, amikor téglaégető kemencéhez ásott gödröt. A 22 azonosított sírhelyet a késői Sang-dinasztia (i. e. 1600- i. e. 1046) idején alakíthatták ki. Az ereklyék között van három dupla koporsó, amelyeket ciprusfából készítettek. Ebből a korszakból ez a második ilyen lelet Kínában.

A feltárást végzők emlékeztettek arra, hogy hajdanán a holttestet tartalmazó koporsót egy másikba helyezték, hogy védjék a belsőt. Kung Tö-ming, a helyi kutatóintézet igazgatója a Hszinhua hírügynökségnek megjegyezte, hogy a leletek elsősorban az egykori temetkezési szokásokra utaló információkkal szolgálhatnak, de kérdéseket is felvetnek, mivel az elhunytakat szokatlanul mélyre temették.

A Sang-dinasztia fővárosa valaha a Honan tartományi Sangcsiu volt, ahonnan később Anjangba költöztették. Az ősi település romjait az 1990-es évek elején fedezték fel és ez máig Kína egyik legnagyobb és legrégebbi régészeti kutatóhelye.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma