Kilenc sorsdöntő ütközet a középkorból, amely megváltoztatta a történelem menetét

2017. szeptember 1. 08:38

Az Árpád-házi királyok legnagyobb veresége

A 13. század közepén Európát egy félelmetes ellenség rengette meg. A mongol hadak elsöpörték az orosz államokat, majd Magyarországra és Lengyelországra támadtak. A Kárpát-medencébe betörő tatárok – ahogy a mongolokat idehaza nevezték – Batu és Szübőtej vezetésével 1241. április 11-én, Muhi mellett találkoztak az őket megállítani érkező IV. Béla seregeivel.

A magyar király hatalmas sereget gyűjtött, amely sokáig derekasan védte a Sajó folyón átívelő hidat a tatár támadástól. A mongolok jobb szárnya azonban északon sikeresen átkelt a folyón és oldalba támadta a hidat védő magyarokat, akik így a táboruk köré vont szekérvárba vonultak vissza.

A muhi csata

A tatárok ezt követően bekerítették a magyar sereget, majd fokozatosan teljesen felőrölték azt. A csatatéren veszett a nádor, valamint az esztergomi és a kalocsai érsek is, míg IV. Béla öccse, Kálmán herceg belehalt a csata során szerzett sérüléseibe. A királynak végül sikerült elmenekülnie előbb a csatából, majd az őt az egész országon keresztül üldöző tatárok elől is.

A mongol sereg hatalmas pusztítást végzett Magyarországon, de a kőből épített várak többségét nem sikerült bevenniük. 1242-ben aztán váratlanul, de szervezetten kivonultak Magyarországról – amely lépés pontos okáról máig megoszlanak a történészi álláspontok.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Lord Stanley átnyújtja III. Richárd csatatéren talált koronáját Henry TudornakA muhi csataA morgarteni csataMartell Károly és Abd al-Rahman küzdelmeA bouvines-i csataA sandwich-i csataA castilloni csataA hattíni csataHarold Godwinson halála a hastingsi csatában
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma