Kidöntötte a híres kaliforniai „átfúrt” mamutfenyőt a vihar

2017. január 11. 11:22

A 45 méter magas, az 1880-as évek óta tíz méter átmérőjű törzsén egy alagúttal „ékesített” óriási mamutfenyő többé nem csalogatja a kaliforniai parkba a látogatókat, ugyanis a hétvégi vihar végleg ledöntötte lábáról.

Pioneer Cabin

A Pioneer Cabin becenevű óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) egyike azon fenyőknek a Kalifornia Állambeli Calaveras Big Trees State Parkban, amelyek a legóvatosabb becslések szerint is több mint ezer évesek. A 45 méter magas kolosszus az 1880-as évek óta egy hatalmas alagúttal büszkélkedhet, amelyet az akkori földtulajdonosok vájtak az, egy korábbi erdőtűz miatt egyébként is átjárható fatörzsbe.

A fenyőről az 1860-as években készült kép, még az alagútfúrás előtt

Az ötlet James Sperrytől, a Murphys Hotel alapítójától származik, aki így akarta a parkba és szállodájába csalogatni a fizetős turistákat. A neveiket a törzsbe karcoló érkezők eleinte csupán gyalogszerrel léphettek át a „fenyőkapun”, majd később már lovas szekérrel és automobillal is, bár ez utóbbi gyakorlatot egy idő után már nem engedélyezték a parkőrök. A 10 méteres törzsátmérőjű, fokozatosan kiszáradó Pioneernek jelentősen több idő adatott a Yosemite Nemzeti Park híres fájához, a hasonló módon átfúrt Wawonához képest, amely 1969-ben dőlt le. Itt egyébként még két másik „alagutas” fenyő áll.

Néhány éve még szilárdan állt az óriásfenyő, bár szerkezetileg egyre gyengült

A Pioneer mamutfenyő, amely több más társához hasonlóan több mint egy évszázadon át túlélte a bújócskát (habár jelentősen meggyengült fizikailag és biológiailag is), 2017. január 8-án egy heves vihar következtében adta meg magát, és zuhant végleg a földre.

Immár a földön
Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
A fenyőről az 1860-as években készült kép, még az alagútfúrás előttNéhány éve még szilárdan állt az óriásfenyő, bár szerkezetileg egyre gyengültImmár a földön
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma