2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képtári történetek – amikor a műalkotások adnak ihletet

2016. május 24. 16:45

A Magyar Nemzeti Galéria március elején irodalmi pályázatot hirdetett Képtári történetek címmel középiskolás diákok számára olyan szépirodalmi írásművek elkészítésére, amelyeknek ihletadó forrása a Magyar Nemzeti Galéria tíz kiemelt műalkotása. 

A pályázat célja, hogy a Galéria nagyközönség számára ismert vagy épp kevésbé ismert művei a fiatalok írásai által új értelmezést nyerjenek. Az intézmény nem műelemzéseket várt, hanem kreatív fogalmazásokat, irodalmi parafrázisokat, amelyek a kiválasztott alkotásra rezonálnak, ezáltal a közönség is megismerheti, hogy a mai középiskolás korosztály hogyan viszonyul a magyar képzőművészet ikonikus műveihez, az általuk megjelenített történelmi korokhoz, témákhoz és szituációkhoz.

A pályázatban szereplő tíz műalkotás:
Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása / Ferenczy Károly: Madárdal / Bihari Sándor: Vasárnap délután / Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban / Gulácsy Lajos: Varázsló kertje / Pór Bertalan: Család / Körösfői Kriesch Aladár: Zách Klára I. / Lossonczy Tamás: Tisztító nagy vihar / Roskó Gábor: Nézzük, mi újság a világban / Szűcs Attila: Piros vakfolt

Az április 30-i beadási határidőig több mint kétszáz pályamű érkezett. A második fordulóba beválasztott írások a http://keptaritortenetek.mng.hu/ weboldalon olvashatóak, egyúttal a közönség szavazhat is a kedvenceire. A zsűrizésben a nagyközönség és a Galéria munkatársai mellett részt vesz Garaczi László író és Fenyő D. György középiskolai tanár, irodalomtörténész.

Az irodalmi pályázat nyilvános eredményhirdetésére és a díjak átadására június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Nemzeti Galériában kerül sor. A legjobb írásművek a kiállítóterekben az adott műalkotás mellett kiállítva is elolvashatók lesznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Körösfői-Kriesch Aladár: Zách Klára története I.Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár