2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jeanne d'Arcként védte apja hagyatékát Bertolt Brecht lánya

2015. szeptember 2. 10:15 MTI

Meghalt Bertolt Brecht lánya, a nagy német drámaíró fő örököse és hagyatékának gondozója. Barbara Brecht-Schall árgus szemekkel figyelte, hogyan bánnak a színházak apja drámáival, vétójogával élve meg is akadályozott egyes előadásokat.

A hagyaték szigorú őreként ismert Barbara Brecht-Schall hétfőn este, 84 évesen hunyt el Berlinben - jelentette be kedden a Suhrkamp Kiadó a családra hivatkozva. Barbara Brecht színésznő volt, és 1951-től 1972-ig az apja által alapított színház, a Berliner Ensemble színpadán lépett fel. "Apja hagyatékának őreként és védelmezőjeként Barbara Brecht-Schall következetes és bátor, gyakran nehéz tárgyalópartner volt" - mutatott rá nekrológjában a Berliner Ensemble.

"Híres-hírhedt volt keménysége és kérlelhetetlensége, de a szíve is. A színház valóságos Jeanne d'Arc-jaként őrizte és védelmezte apja, az egyik legjelentősebb kortárs drámaíró munkásságát" - mondta Claus Peymann, a társulat játszóhelyének, a Theater am Schiffbauerdammnak az igazgatója. A hagyaték gondozójaként Barbara Brecht-Schall árgus szemekkel figyelte, hogyan bánnak a színházak apja drámáival, vétójogával élve meg is akadályozott egyes előadásokat.

Legutóbb peres úton azt érte el, hogy a müncheni Residenztheater levegye műsoráról Bertolt Brecht Baal című, Frank Castorf rendezésében bemutatott darabját az eredeti szövegtől való eltérések miatt. Barbara Brecht férje, az ugyancsak színész Ekkehard Schall (1930-2005) volt, akit apja hívott 1952-ben a színházához és aki az évtizedek folyamán jeles Brecht-színésszé vált, végigjátszotta a teljes Brecht-repertoárt, egyedül a Berliner Ensemble színpadán a Brecht-darabok több mint 60 szerepét alakította. A pár két lánya közül az egyik (Johanna Schall) színész-rendező, a másik (Jenny Schall) jelmeztervező lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár