2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ilyenek voltak a vadnyugati cowboyokról készült első színes fotók

2017. július 24. 13:33

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy vadnyugat, a cowboyok alakja bizonyosan az elsők között ugrik be neki. Az amerikai délnyugati határvidék ikonikus figuráinak mintegy harmada – annak ellenére, hogy a westernfilmekben mindig fehérként ábrázolják őket – valójában mexikói vagy fekete volt. Az alább látható, közel száz évvel ezelőtt, vagyis már a vadnyugat virágkorát követően készült fotók java része autokróm eljárással készült, amely az első, tömegesen is alkalmazható színesképrögzítési metódus volt. 

Bár a cowboyok a vadnyugat szimbólumaivá váltak, történetük nem az amerikai telepesekkel kezdődött. Amikor a spanyolok megérkeztek Mexikóba, farmokat hoztak létre, amelyek aztán a 18. század elejére a mai Texas, Új-Mexikó és Arizona területére is átterjedtek. A farmok fenntartása érdekében a spanyolok indiánokat kezdtek alkalmazni ún. vaquerosként, vagyis marhapásztorként.

Az 1848-ban véget ért mexikói-amerikai háborút követően az USA keleti területeiről sokan a korábban Mexikióhoz tartozó délnyugati államok felé vándoroltak, és sokan marhapásztornak álltak. A szarvasmarhák ezreinek délnyugatról északnyugatra hajtása következtében a lasszódobásairól is ismert cowboy-kultúra országszerte elterjedt. 

Mint látható, a cowboyok a 20. század első évtizedeiben pontosan úgy néztek ki, ahogy az ember elképzeli őket: a viseletüket többek között cowboykalap és vastag bőrcsima képezte. Az Egyesült Államokban a cowboyok napján, július 22-én a korabeli hangulatot megidézve még manapság is több államban megemlékeznek a vadnyugat megkerülhetetlen alakjairól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Fiatal nők egy Forth Worth-i rodeón 1928-banKét cowboy élvezi a pihenőidőt egy marhafarmon a texasi Bandera Hillsben, 1928-banKenyeret és péksüteményeket áruló mexikói pékEgy cowgirl megmutatja húgának, hogyan kezelje a köteleket egy 1928-ban, Forth Worth-ben rendezett rodeónKét nő és egy férfi csodálja meg egy, az 1928-ban, San Antonióban rendezett rodeón eladásra kínált cowboycsizma legújabb változatátCowboynak öltözött férfiak és nők egy fizetővendégfarmonCowboycsizma-minták 1928-ból, Fort Worth-bőlCowboynak öltözött nők egy Bandera Hills-i fizetővendégfarmonCowboyok és rodeórésztvevők ülnek egy kerítés előtt a San Antonio-i Rodeó idejénA Jaycees nevű vezetőképző szervezet tagjai egy kocsin pózolnak egy 1928-as phoenixi rodeón

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár