2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

II. Harold angol király túlélhette a hastingsi csatát

2014. október 15. 09:49 MTI

Kutatások kezdődtek a walthami apátság területén olyan bizonyítékok után, amelyek alátámasztanák azt az elméletet, hogy II. Harold angol király túlélte az 1066-os hastingsi csatát. Egy amatőr történész szerint egy mór apáca gyógyította meg az uralkodót, aki még negyven évig élt.

Peter Burke amatőr történész, író bizonyosságot akar találni azon elméletére, miszerint az angol király felépült az 1066. október 14-én vívott csatában szerzett sérüléséből és még negyven évig élt. Burke megkérdőjelezi azokat a történelmi bizonyítékokat, amelyek szerint Haroldot Hódító Vilmos katonái megölték a csatában és a walthami apátság területén - ahol annak idején a sorsdöntő ütközet folyt - temették el.

A csatatörténeti társaság szerint Burke elmélete hamis. Az amatőr történész feltételezése alátámasztására egy 12. századi dokumentumot, a Vita Haroldot idézi, amelyre a brit nemzeti könyvtárban bukkant, amikor a Promise című trilógiájához végzett kutatásokat. A Vita Harold egy fiatal papnövendéket idéz, aki egy idős Christian nevű zarándoknak adta fel az utolsó kenetet. A zarándok halálos ágyán azt állította, hogy ő II. Harold, az utolsó angolszász király - mondta Burke.

"A király Winchesterben rejtőzködött és egy mór apáca gyógyította meg. Megpróbált hadsereget toborozni Németországban, de ezt érdektelenség övezte, ezért egész életét utazással töltötte zarándokként" - magyarázta. Az apátság földjének mélyét radarral pásztázzák át a hastingsi csata 948. évfordulóján. Burke erőfeszítéseit ugyanaz a geológiai társaság segíti, amely 2012-ben segítséget nyújtott III. Richárd király földi maradványainak megtalálásához egy leicesteri parkoló területén. Neil Clephane-Cameron, a csatatörténeti társaság egyik tagja szerint nem áll szilárd lábon az elmélet Harold túlélésről. "Mind a normann, mind az angolszász korabeli források szerint Harold életét vesztette a csatában" - hangsúlyozta.

A hastingsi csata a brit történelemben fordulópontot jelentett, a normannok ekkor hódították meg Angliát. Számos elbeszélés maradt fenn arról, miként esett el az utolsó angolszász uralkodó, az egyiket megörökítette az ütközet emlékére 1077-ben elkészült bayeux-i kárpit, amely 58 képen mutatja be Anglia meghódítását. Ennek tanúsága szerint egy nyíllal lőtték ki a király szemét, ez okozta halálát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár