2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler és a Messiás-komplexus

2017. március 23. 17:33

Hitler tizenhét évesen kiábrándult a katolikus neveltetésből és először érezte úgy, hogy valami fensőbb erő vezérli őt. Nemrégiben feltárt, szigorúan titkosított lélektani profilja ingatag elméjébe enged bepillantást.

Óriási hatással volt rá Wagner „Rienzi” című darabja. Hitlert teljesen magával ragadta az előadás. Látta, hogy az opera egy olyan hőst jelenít meg, akit a nép lelkesen üdvözöl. Úgy érezte, ez az ő végzete is.

Egy nemrég előkerült brit hírszerzői jelentés, mely Hitler 1942. áprilisi beszédének elemzése alapján készült, mély betekintést nyújt elméjébe. A szigorúan titkosított lélektani profil egyre erősödő paranoiáról, ingatag elmeállapotról árulkodik, és felveti, nem vált-e Hitler vallási téveszmék szövedékének rabjává. Ma már tudjuk, „Messiás-komplexusa” volt. Az égi hatalom által kiválasztott személynek hitte magát, bizarr hiedelmei meggyőzték arról, hogy ő a modern kor istene.

Hogyan lett a sokak által csupán egy nagyszájú bolondnak tartott bécsi bevándorló egy egész nemzet prófétája? Milyen eszközöket vetett be annak érdekében, hogy hatalmas tömegek vegyenek részt pusztító küldetésében? A Titkos náci akták ezekre a kérdésekre is keresi a választ szombaton és vasárnap 22 órakor a Spektrumon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár