Hatalmas összeg ütheti a markát annak, aki megfejti a rejtélyes jóslócsontokat 

2016. október 27. 17:45 MTI

Busás jutalmat ígér egy kínai múzeum azoknak, akiknek sikerül megfejteniük a kínai írásbeliség első bizonyítékaiként számon tartott úgynevezett jóslócsont-feliratokat. A múzeum kizárással sújtja azokat, akikről kiderül, hogy plagizáltak vagy meghamisították az eredményeiket.   

Kínai jóslócsont

A közép-kínai Honan tartománybeli Anjangban működő Kínai Írás Nemzeti Múzeuma csütörtökön indította el programját, amelynek keretében 100 ezer jüannal (4,2 millió forint) jutalmaz minden megfejtett karaktert. A teknőspáncélokon és állati csontokon talált feliratok a kínai írásbeliség első bizonyítékai. A kínai ókor történetének meghatározó jelentőségű régészeti leletei a Sang-dinasztia idejéből (i.e. 1600 - i.e. 1046) származnak.  
  
A régészek a mai napig a világon 160 ezer csontereklye átvizsgálása után csaknem négyezer karaktert azonosítottak, de megfejteni csak körülbelül 1600-at tudtak. Az első csont-, illetve teknőspáncél-feliratokra 1899-ben bukkant egy pekingi antikvárius olyan leleteken, amelyeket évekkel korábban találtak földművesek Anjangban. A jóslási kellékek többnyire kérdéseket tartalmaztak, egyebek között a várható időjárásról, a terméskilátásokról, a dinasztikus fejleményekről és a katonai szerencse alakulásáról. A jós a csontot  felhevítette és következtetéseire az így keletkezett repedésekből, azok egymáshoz viszonyított helyzetéből jutott. A végeredményt gyakran szintén a csont felületén rögzítette.  

A múzeum bejelentése szerint a jóslócsont-feliratok megfejtésének folyamata mostanra elakadt, ezért lelkesedésre és innovációra lenne szükség a rejtélyes karakterek értelmezésében. A jelentkezőknek két tudományos szakemberrel is jóvá kell hagyatniuk az eredményeiket, mielőtt benyújtják azokat az intézmény  szakértői bizottságához. A múzeum kizárással sújtja azokat, akikről kiderül, hogy plagizáltak vagy meghamisították az eredményeiket.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma