2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas középkori temetőt találtak a Cambridge campusán

2015. április 1. 15:05

1300 ember földi maradványát, köztük négyszáz teljes csontvázat rejtett az a középkori temető, amelyre a Cambridge-i Egyetem területén bukkantak.

A temetőt a St. John's College-hoz tartozó Old Divinity School területén, az intézmény felújítását megelőző leletmentő ásatások során találták meg. A régészek kis méretű sírra számítottak, ezért meglepődtek, amikor a sírokban végül összesen 1300 ember földi maradványát, köztük 400 teljes csontvázat számoltak össze. A felfedezés egyik érdekessége, hogy néhány csontváz egyáltalán nem fért a sírjába, így a régészek azt feltételezik, hogy néhányat előre kiástak - talán még a tél beállta előtt, akkor ugyanis sokkal nehezebb a fagyott talajt megmozgatni.

A csontvázak nagy része a 13-15. századból való, és a tömegsír mellett álló, 1511-ig működő Szent János Evangélista Kórházban (amelyről a St. John's College is kapta a nevét) elhunytakat temették ide. Ugyan a temető létezése és helye jó ideje ismert volt a történészek előtt, ám a méretére vonatkozóan semmi pontosat nem lehetett tudni. A legtöbb embert koporsó és szemfedél nélkül földeltek el, ami arra utalhat, hogy a temető a szegények számára létesült.

A régészek kevés sírleletet találtak: néhány ékszer, illetve egy-egy személyes tárgy került elő, köztük az itt látható feszület. Craig Cessford cambridge-i régész szerint ez egyáltalán nem meglepő, mivel a kórházak mellett kialakított temetőkben általában nem volt szokás a szemfedél használata, illetve sírleletek is ritkábban kerülnek elő. Hozzátette ugyanakkor, hogy ezek a tárgyak - látva elhelyezkedésüket - akár a korábbi korokból is származhatnak.

Bár felmerült, hogy a terület esetleg pestistemető lehet, a maradványokat megvizsgáló kutatók szerint eddig semmi nem utal arra, hogy az elhunytak valamilyen járványban haltak volna meg. A fekete halál áldozatait a kutatások szerint helyi legelőkön kialakított temetőkben temették el, s így tettek a későbbi évszázadokban is. Az áldozatokat szépen elrendezett sorokban helyezték örök nyugalomra, a sírok között kavicsos út, illetve kút volt, s több virágos növény magja került elő, ami arra utal, hogy a pestisben elhunytak sírjait gondozták és szeretteik időnként visszajártak hozzájuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár