Hat eltaszított királyi hitves, aki végül felülkerekedett férjén

2017. szeptember 5. 18:39

A királynő, aki elhozta Grúzia aranykorát

III. György grúz király 1178-ban úgy döntött, hogy egyetlen gyermekét, Tamar hercegnőt társuralkodóvá koronáztatja. Így, amikor 1184-ben a király elhunyt, Tamar lett Grúzia egyedüli uralkodója, akit a korabeli dokumentumokon gyakran Tamar királyként címeztek.

Befolyásos nagynénje hatására Tamar György novgorodi herceget tette meg férjéül 1185-ben, aki azonban nem bizonyult jó választásnak. György gyakran részegeskedett, erőszakos volt és nem tudta kontrollálni indulatait. Amikor 1188-ban nagy nyilvánosság előtt azzal vádolta Tamart, hogy a meddősége miatt nem született még gyerekük, a királynő véget vetett a házasságnak. Száműzetésbe küldte volt férjét (és kegyesen még bőkezű „nyugdíjat” is juttatott neki), majd rövidesen újra megházasodott és két egészséges gyermeknek adott életet.

György azonban nem tudott megbékélni a helyzettel és hamarosan lázadást indított Tamar ellen. Miután a királynő ezt leverte, György ismét száműzetésbe vonult, ahonnan 1200-ban török katonák élén rontott ismét Grúziára. Második kísérlete sem vezetett eredményre és vereségét követően eltűnt a forrásokból.

Tamara közel három évtizedig tartó uralkodását gyakran Grúzia aranykoraként szokták emlegetni. Az utókor a „Nagy” melléknevet adta neki, míg az ortodox egyház szentként tiszteli.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma