2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromezer-négyszáz éves erődre bukkantak Izraelben

2016. január 6. 18:00 MTI

Háromezer-négyszáz éves erőd maradványait tárták fel régészek Naharián, Izrael legészakibb tengerparti városában. Egy földalatti parkolót is magában foglaló új toronyház alapozási munkálatai közben bukkantak az ősi maradványokra - értesült szerdán a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. 

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) három archeológus szakemberre bízta a feltárást, akik szerint egykor a Földközi-tengeren utazó tengerészeket szolgálhatta a tengerparton emelt erődítmény. Az épület termeiben embereket és állatokat ábrázoló agyagfigurákat, bronzfegyvereket és importált kerámiaedényeket is találtak, amelyek a Ciprussal és más mediterrán területekkel való szoros kapcsolatokra utalnak. A kikötői citadella mellett valószínűleg raktárak is állhattak egykoron.

A kánaánita erőd rávilágít a város távoli múltba vesző történetére, stratégiai tengerparti helyzetéből adódó jelentőségére. "A tengerpartok mentén hajózó tengerészek közigazgatási központja lehetett egykor az épület" - közölte az ásatást irányító Nimród Gacov, Jakov Amicur és Ron Beeri a Ynettel. Az idők során legalább négyszer leégett az erődítmény, és mindannyiszor újjáépítették. A tüzek maradványai között rengeteg gabonaféle, hüvelyes növény és szőlő nyomait találták meg, amiből következtetni lehet a tengerészek által szállított árukra. A nahariai hatóságok azt tervezik, hogy az ásatás befejezése után a majdan felépülő toronyház földszintjén közszemlére teszik a régészeti feltárás eredményeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár