Hannibál, a könyörtelen antik hős

2015. november 26. 16:30

Az ókor egyik legnagyobb hadvezérének, Hannibálnak 80 harci elefánt állt rendelkezésére. Az elefántokat a harc előtt fel kellett dühíteni, ingerelni kellett őket a csata előtt. Az ókori források szerint alkohollal itatták az állatokat és feldühítésük érdekében a katonák a bokájukba döftek, hogy a bódult állapotot még feszültséggel is fokozzák. Majd Hannibál parancsba adta, hogy irányítsák az állatokat az ellenség felé és engedjék őket szabadjára.    

Hannibál

A rómaiak azonban tudták, hogyan védekezzenek ellenük. A légiósok utat nyitottak, és az elefántok átviharzottak közöttük. Némelyikük visszafordult és Hannibál csapatára rohant. A karthagói sereg összeomlott. A hadvezér másik szuperfegyvere a kígyó volt. Hajítógépekkel az ellenséges hajók fedélzetére lövette a tapasztott korsókba rakott kígyókat, korsónként 10-15 példányt. Nemrégiben egy mérnök és egy hüllőkutató közös kísérletben azt próbálta ki, hogy vajon túlélték-e a kígyók a légi utat. Arra jutottak, hogy a kígyók 80%-a életben érkezett a hajóra, a becsapódástól csak kis százalékuk pusztult el.

Hannibál sikere azonban nem volt teljes. Ő mégis katonai géniuszként vonult be a történelembe. Rómát 15 éven át próbálta elfoglalni, de végül kudarcot vallott. A hazai földön vívott döntő ütközetét is elvesztette. Scipioval való legendás találkozásán ellenfele is megkérdezte: „Ki  minden idők legnagyobb hadvezére?”  Mire némi gondolkodás után Hannibál így felelt: „Te, Scipio, te vagy a legnagyobb, hiszen megvertél engem.” A Spektrum csatorna Könyörtelen antik hősök című sorozatában  az újabban feltárt történelmi tényekre támaszkodva rántja le a leplet az ókor könyörtelen hőseiről, csütörtökön 22 órától  Hannibálról. 

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma