2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamarosan megtudhatjuk, kik voltak Jézus gyermekei

2014. november 10. 14:33

Meglepő állításokat tartalmaz a British Library-ben talált, több mint 1500 éves, szír nyelven írt kézirat, az ún. elveszett evangélium, amelynek fordításán hónapok óta dolgoznak a kutatók.

Jézus feleségül vette Mária Magdolnát, aki gyermekekkel örvendeztette meg a Megváltót - olvasható egy 1500 éves kéziratban, amely a londoni British Library-ban került elő, írja a The Sunday Times brit napilap nyomán a The Independent internetes kiadása.

Barrie Wilson professzor és Simcha Jacobovic izraeli-kanadai író, rendező hónapok óta dolgoznak az "elveszett evangéliumnak" nevezett kézirat fordításán. A 6. századi, szír nyelven íródott, 29 fejezetből álló szöveg többek között azt állítja, hogy Mária Magdolna két gyermeket szült Jézusnak, akinek Szűz Mária nem az anyja, hanem egy korábbi felesége volt, valamint hogy Krisztust - illetve családtagjait - keresztre feszítése előtt, 20 éves korában el akarták tenni láb alól.

A kézirat korábban sem volt ismeretlen, 1847-ben vásárolta meg a British Museum, majd húsz évvel ezelőtt vitték a British Library-be. A felfedezésről megjelenő könyv kiadója, a Pegasus tájékoztatása szerint az eredeti kézirat az i.sz. 1. században íródott görög nyelven, amit egy szerzetes fordított le szírre.

A mostani nem az első alkalom, amikor felmerül, hogy Jézusnak esetleg lehetett családja: Nikosz Kazantzakisz 1953-as könyvében, a Krisztus utolsó megkísértésében szintén ír erről, ahogy Dan Brown nagy port kavart műve, A da Vinci-kód is foglalkozott a kérdéssel.

A szerzők további információkat - köztük Jézus és Mária Magdolna gyermekeinek nevét - a szerdai, a British Library-ben tartandó sajtótájékoztatójukon fognak megosztani a közvéleménnyel. A patinás intézményt már most sokat támadják, amiért a nevét adta a szerdai rendezvényhez, mindenesetre a könyvtár sietett leszögezni: nem fogadja el a könyv állításait és következtetéseit. Hasonló álláspontra helyezkedett Diarmaid MacCulloch neves oxfordi egyháztörténész is, illetve komoly bírálatot fogalmazott meg szóvivője útján az anglikán egyház is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár