2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Földöntúli transz, karibi szolgáló és a kivégzett pap – boszorkányhisztéria Salemben

2017. március 1. 08:27

Elizabeth meggörnyedt és elvágódott, majd elvékonyodó hangon sikoltozni kezdett. Samuel Parris tiszteletes falfehér arccal, tehetetlenül szemlélte földöntúli transzba eső lányát. A 9 éves Elizabethen kívül annak 11 éves unokahúga, Abigail Williams és egy másik fiatal lány is hasonló tüneteket produkált 1692 februárjában. A megdöbbent szülők rontásra gyanakodtak és megpróbálták rávenni a lányokat, hogy árulják el a boszorkányok neveit.

1692. március 1-én három nőt állítottak boszorkányság vádjával a New England-i Salem Village bírósága elé. A gyermekkorában elárvult, kissé tébolyult Sarah Good koldusként tengette életét. A másik megvádolt egy Tituba névre hallgató karibi szolgáló volt, aki sötét bőrével keltett feltűnést a puritán bevándorlók között. A sort Sarah Osborne zárta, aki korábban egy öröklési ügyből kifolyólag összetűzésbe keveredett a helyiek körében nagy befolyással bíró Putnam családdal, amelynek egyik fiatal hölgy tagja, Ann Putnam is a vádlók között volt.

Titubát hamar megtörték az ítészek, vallomást tett, amelyben elismerte, hogy megkörnyékezte az ördög. A szolgálónő elárulta azt is, hogy több boszorkány is működik a településen azzal a gonosz szándékkal, hogy elpusztítsa a puritánokat. Egyre több fiatal lány zuhant az ijesztő, látomásokkal teli transzba, amelynek eredményeképpen nemcsak Salem, hanem a környező települések börtönei is megteltek.

Az ámokfutás csak 1692 októberében ért véget, amikor Massachusetts kormányzója, akinek ekkor már a feleségét is boszorkánysággal vádolták, feloszlatta a bírói testületet. A boszorkányőrület mérlege szomorú: 20 embert, köztük egy papot és egy közrendőrt is kivégeztek.

A tömeghisztéria okairól több elmélet látott napvilágot, de a legmeggyőzőbb magyarázattal talán a telepesek környezetének vizsgálata szolgált. A betelepült puritánok számára az Újvilág tele volt veszélyekkel. Az állandósuló indián betörések miatt nem érezték biztonságban magukat, így a folyamatos stressznek kitett lakosokon lassan eluralkodott a paranoia.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár