Férje még gyilkolni is képes volt a világ első szupermodelljéért

2016. február 23. 14:09

A sokak által a világ első szupermodelljeként emlegetett Evelyn Nesbit a 19-20. század fordulóján a teljes ismeretlenségből New York egyik legkeresettebb modelljévé vált. Sikerei csúcsán, 1906-ban belebonyolódott egy gyilkossági ügybe, amely az egész világot megrázta.

Evelyn Nesbit

Meztelenül a vörös bársonyhintában

Evelyn Nesbit felemelkedése az amerikai álom beteljesülésének története. Édesapja – akivel rendkívül közeli volt a kapcsolata – nagyon fiatalon, 40 éves korában meghalt, így a 11 éves lány fiútestvérével és édesanyjával nagy bajba került. Munkát kellett vállalnia, hogy segítse a családját, és 1900-ban New Yorkban kötött ki, ahol 15 éves korára, villámgyorsan az egyik legsikeresebb modellé vált. Az ezt követő években többek között magazinok címlapján és hirdetések tucatjain jelent meg alakja. 

Az amerikai társadalom ebben az időszakban éppen drámai átalakuláson ment keresztül. Ellis Islanden keresztül bevándorlók tízezrei özönlöttek be az országba, amely hatalmas ipari és gazdasági fejlődésen ment át. Sokak szemében Nesbit jelentette az összekötő kapcsot az „amerikai aranykor” és a „progresszív” 1920-as évek között: miközben finomságot és ártatlanságot sugárzott, őszintén és csábítóan nézett a kamerába. 

Nesbit egy éve volt New Yorkban, amikor kórustagként debütált a rendkívül népszerű, Florodora című Broadway-előadásban. Ekkoriban nappal modellkedett, esténként pedig a színpadon próbálta ki magát. Itt figyelt fel rá Stanford White, az egyik férfi a kettő közül, aki a következő fél évtizedben központi szerepet játszott a lány életében.

Az ismert építész sokak szerint igazi zseni volt, aki jelentősen hozzájárult a New Yorki városkép kialakításához. Ő tervezte többek a Washington Square Parkot díszítő diadalívet, a New York Herald című újság főszerkesztőségének épületét, valamint a Madison Square Garden második, 1925-ig álló épületét, amelynek kapcsán sokan botrányosnak találták, hogy Diana istennő meztelen szobrát helyezte az épület tetejére. Talán ez sem volt véletlen, White ugyanis nem csak távoli csodálója volt a női nemnek.

Stanford White

A 47 éves építés a fiatal lány kapcsolata kezdetben látszólag atyai volt, a középkorú férfi azonban hamarosan felhívta Evelynt a lakására, ahol megmutatta neki vörös bársonyborítású hintáját, amelyen a lány sokszor ruhában, olykor pedig meztelenül is használt. White ajándékok tömkelegével – többek között egy 3000 dolláros kimonóval – halmozta el Evelynt. Még a lány édesanyját is kisegítette anyagilag, és testvére taníttatását is fizette. Az építész egy idő után azonban megunta a lányt, és a kapcsolatnak vége szakadt.

Private Sentinel 

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Harry ThawStanford White
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma