2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárulnak az ókori Savaria mindennapjai

2017. szeptember 22. 13:09 MTI

Csaknem harminc év után újult meg a szombathelyi Savaria Múzeum az ókort és benne a római kori Savariát bemutató állandó kiállítása, amelyet csütörtökön Borhy László régész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora nyitott meg.

Borhy László kiemelte, hogy az a koncepció, amely szerint a kiállítás rendezői megálmodták és létrehozták a maga nemében formabontó tárlatot, hatalmas fantáziára, hatalmas bátorságra és hatalmas tudásra utal. „Ha összehasonlítjuk ezt a kiállítást, nemcsak a világ összes római kori kiállításától tér el, hanem attól is, amit eddig a Savaria Múzeum falai között láthattunk. A harminc évvel ezelőtt felállított kiállítás azt mutatta be amit a XIX. század végéig tudtunk az ókori Savariáról, ez a kiállítás pedig azt mutatja be, amit a mai napig, a XXI. század elejéig tudunk róla, ez pedig alapvetően különbözik attól, amit tanultunk” - fogalmazott a régész.

A Savaria Múzeum állandó kiállításának római terme az ókori Savaria mindennapjaiba enged bepillantást, a helyszín a belvárosban feltárt egyik útkereszteződés, ahol megelevenedik a város egy hétköznapja. A látogató végigsétálhat az árkádos házak előtt, közben bepillanthat a kis üzletekbe és műhelyekbe, megnézheti, milyen volt egy római konyha vagy egy hálószoba. Jellegzetes tárgyak érzékeltetik, milyen játékokkal játszottak, milyen ruhát és ékszereket viseltek a rómaiak, és mi mindent készítettek a helyi iparosok.

A bemutatott emlékek által az is érzékelhetővé válik, hogy a város - a római úthálózatnak köszönhetően - távoli vidékekkel is élénk kereskedelmi kapcsolatban állt, vagyis a Római Birodalom szerves része volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár