2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fellebbez az elítélt auschwitzi lágerőr

2015. július 21. 09:35 MTI

Fellebbez a magyar zsidók százezreinek meggyilkolásában való bűnrészesség miatt Németországban négy év börtönre ítélt auschwitzi lágerőr, Oskar Gröning. A 94 éves német férfi ügyvédje hétfőn bejelentette, hogy a szövetségi legfelsőbb bírósághoz (BGH) fordul a büntetés enyhítéséért. Elmondta, hogy a testület egyebek között méltányolhatja, hogy védence korábban tanúvallomást tett a náci párt fegyveres szervezete, az SS több tagja ellen indított perekben.

Oskar Gröning az SS tagjaként 1944-ben, az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) idején a haláltáborba szállított és gázkamrába küldött emberek hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportjának, és bevételezte, majd az SS berlini központjába küldte a csomagokban talált pénzt. A vádhatóság és az auschwitzi könyvelő néven is emlegetett lágerőr ügyében eljáró lüneburgi tartományi bíróság megítélése szerint Gröning mindezzel bűnrészessé vált a tevékenysége idején Auschwitz-Birkenauba hurcolt foglyok legyilkolásában.

A lüneburgi bíróság a hannoveri ügyészség indítványához képest szigorúbb büntetést szabott ki. A vádhatóság három és fél év szabadságvesztés kiszabását kérte, míg a védő a vádlott felmentését. A perbe belépett nagyjából hetven mellékvádló is, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is. A mellékvádlók egy csoportja szintén fellebbez a BGH-nál. Szerintük a bíróság nem mérte fel pontosan a vádlott tetteit, úgy vélik, hogy Gröninget nem gyilkosságban való bűnrészesség, hanem tömeggyilkosságban való társtettesség miatt kell elítélni, és nem négy évre, hanem életfogytig tartó szabadságvesztésre. A mellékvádlók többsége elfogadta az ítéletet.

Fellebbezést szerdáig lehet kezdeményezni. A hannoveri ügyészség még mérlegeli ezt a lehetőséget. A BGH azután dönt majd a fellebbezésekről, hogy a lüneburgi tartományi bíróság kiadja az ítélet írásos indoklását, az ítéletet megtámadó felek pedig írásban indokolják fellebbezési igényüket. A lüneburgi bíróság szeptember 16-ig köteles indoklást fűzni az ítélethez - írta online kiadásában a Die Welt című lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár