2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fegyverrel is szembeszállt volna a nácikkal az anyakirályné

2015. április 30. 14:22

Lőgyakorlatokon vett részt a második világháború idején a Buckingham-palota udvarában II. Erzsébet brit királynő édesanyja, a néhai Erzsébet brit királyné, hogy megvédhesse magát és családját egy esetleges német ejtőernyős különítmény támadása esetén.

Erzsébet brit királyné annyira rettegett attól, hogy a németek elrabolják, hogy lőni tanult a Buckingham-palota udvarában, ahol patkányokon gyakorolt - árulta el a minap Margaret Rhodes, II. Erzsébet unokatestvére. A 89 éves hölgy a brit BBC Greatest Generation című műsorában elmondta, az anyakirályné attól félt, hogy egy német ejtőernyős különítmény szállja meg az uralkodói rezidenciát, saját és családja testi épsége védelmében pedig akár fegyverhez is nyúlt volna.

A második világháborúban Rhodes egyébként - a későbbi II. Erzsébet és Margit mellett - a windsori kastélyban volt elszállásolva, ahol a király utasítása nyomán ugyanazok a korlátozások voltak érvényben a napi fürdővízhasználatra és a fejadagokra vonatkozóan az ő és unokatestvérei esetében, mint Nagy-Britannia többi részén - igaz, a karcsú koszt a birtokon lelőtt madarakkal olykor kiegészíthették. "Sok időt töltöttem a kastélyban, szerettem ott élni. A király és a királyné fantasztikusak voltak, úgy dolgoztak ott, mint a szolgák. Minden egyes nap az ország más és más pontját keresték fel, a hétvégét azonban a lányaikkal töltötték" - emlékezett vissza.

Elizabeth Bowes-Lyon (1900-2002) skót arisztokrata család sarjaként született 1900. augusztus 4-én, édesapja Strathmore és Kinghorne earlje volt. 1923-ban ment férjhez Albert yorki herceghez, a későbbi VI. Györgyhöz. Miután VIII. Edvárd lemondott a trónról, öccse a visszahúzódó, beszédhibás Albert, felesége bíztatására foglalta el a trónt 1937-ben. Ekkorra már megszületett két gyermekük, Erzsébet és Margit.

A 2. világháború idején a királyi család nagy népszerűségre tett szert azzal, hogy a királyné London bombázásakor sem menekült el a városból, sőt látogatta a lebombázott városrészeket és a kórházakat. Férje, VI. György király 1952-ben tüdőrákban elhunyt, s lánya, Erzsébet lett az uralkodó. Ekkor az özvegy - a monarchia történetében először - felvette az anyakirályné (Queen Mother) címet. A mindig vidám, de vasakaratú és konzervatív asszony hosszú életet ért meg, 2002-ben bekövetkező halálával egy korszak zárult le a brit királyság történetében.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár