2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fásultság, skizofrénia és dohányzás – mit „köszönhetünk” a bennünk élő neandervölgyinek?

2017. október 9. 11:39 MTI

Neandervölgyi ősök hagyatékát találták ma élő emberek DNS-ében és megállapították, hogy ez az örökség befolyásolhatja a napfényhez köthető jellegzetességeket, mint a hangulatot vagy az alvási mintát. Az ősi DNS kapcsolatba hozható az étkezési zavarokkal, az ízületi gyulladással és a skizofréniával.

Több mint 100 ezer olyan brit örökítőanyagát vizsgálták meg, akik neandervölgyi ősöktől származó DNS-sel rendelkeznek, és arra jutottak, hogy nagy százalékban figyelhető meg náluk fásultság, lehangoltság, hajlamosabbak arra, hogy este sokáig ébren maradjanak, és nagyobb arányban dohányoznak.

A lipcsei Max Planck Intézet munkatársai által vezetett kutatás megállapította, hogy a nem afrikai eredetű emberekben talált neandervölgyi DNS befolyásolja az egyén bőr- és hajszínét is. A kutatók azt feltételezik, hogy a neandervölgyiek már jól alkalmazkodtak az Európára jellemző kis mértékű és változékony napfényhez, amikor a modern ember először megérkezett Afrikából mintegy 50 ezer éve - közölte Michael Dannemann, az American Journal of Human Genetics című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

A szakértők már évek óta tudják, hogy a neandervölgyi és a modern ember kereszteződött. A nem afrikai eredetű emberek DNS-ének két százaléka a neandervölgyi ősöktől származik, egy olyan fajtól, amely mintegy 40 ezer éve kihalt. Korábbi tanulmányok megvizsgálták a betegségek és a neandervölgyi DNS közötti összefüggést, és arra a következtetésre jutottak, hogy az ősi DNS hatással van olyan betegségekre, mint például a diabétesz.

Dannemann és kollégája, Janet Kelso a neandervölgyi DNS-nek a modern ember nem betegségekhez köthető jellegzetességeire gyakorolt hatását kezdte vizsgálni. A brit Biobank DNS-adatbankjában lévő genommintázatokat hasonlították össze egy, az orosz-mongol határ közelében, Dél-Szibériában talált neandervölgyi lelet genomjával.

Tizenöt fizikai jellegzetességet tudtak a neandervölgyi DNS-hez kötni, mint például bizonyos haj- és bőrjellemzőket, de viselkedésre vagy az egyén úgynevezett kronotípusára vonatkozó jellemzőket is. A kronotípus azt határozza meg, hogy az illető reggel vagy este aktív. A neandervölgyi DNS egy bizonyos szakaszával rendelkezők például nagyobb százalékban voltak reggel aktív típusok.

Egy független tanulmányban, amelynek eredményei a Science című tudományos lapban jelentek meg csütörtökön, a kutatók a horvátországi Vindija-barlangban talált neandervölgyi lelet genomját vizsgálták. A kutatás szerint a modern emberben fellelhető ősi DNS kapcsolatba hozható az étkezési zavarokkal, az ízületi gyulladással és a skizofréniával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár