2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fáraószobrot loptak az egyiptomi kurátorok

2015. június 4. 09:45 MTI

Letartóztattak két kurátort egy kairói múzeumban, mivel a rájuk bízott műkincseket ellopták, majd azokat másolatokkal pótolták. A műemlékvédelmi tárca vezetője szerint a mostani bűntett nem egyedülálló, és valószínűleg összefügg egy novemberi esettel, amelynek során az ellopott lámpásokat sikeresen értékesítették

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter bejelentése szerint az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumának munkatársait akkor érték tetten, amikor  a 4500 éve uralkodó Menkauré fáraó egyik szobrát és egy, a Mamlúk-dinasztia korából származó üveglámpást próbáltak helyettesíteni tökéletes másaikkal. Damáti elrendelte a főváros Ó-Kairónak is nevezett el-Fusztát negyedében álló múzeum raktárainak azonnali leltározását, miközben a rajtakapott kurátorok kihallgatása továbbra is folyik - adta hírül honlapján az al-Vatan című napilap szerdán.

A műemlékvédelmi tárca vezetője szerint a mostani bűntett nem egyedülálló, és valószínűleg összefügg egy novemberi esettel, amelynek során az ellopott lámpásokat sikeresen értékesítették, és azok egy üzletemberhez kerültek. A Mubarak-érának véget vető 2011-es felkelés során és az azt követő kaotikus időszakban régészeti leletek ezrei kerültek ki az észak-afrikai országból. A legtöbbször illegális ásatásokból származó műkincsek gyakran neves nemzetközi aukciósházakban kerültek árverésre, majd ismert magángyűjtőkhöz, vagy múzeumokba kerültek. Az illetékes tárca külön részleget hozott létre a leletek felkutatására és visszaszerzésére.

Időközben számos múzeumi raktárvezető bejelentette, hogy addig nem vállalnak új megbízásokat, amíg a hatóságok nem indítanak országos szintű vizsgálatot, különös tekintettel arra, hogy a gízai piramisokhoz közeli Szakkárából és Alexandriából is jelentettek hasonló módon elkövetett lopásokat. A műemlékvédelmi minisztérium ugyanakkor egy olyan képzést indított kurátorok számára, amelynek segítségével pontosabban meg tudják állapítani a különbséget az eredeti és a hamisított műtárgyak között.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár