2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évekig élt bigámiában Adolf Hitler féltestvére

2016. március 1. 08:25

Bridget Dowling még tizenéves korában, 1909-ben egy dublini lovasbemutatón ismerkedett meg ifj. Alois Hitlerrel, Adolf Hitler féltestvérével. Alois a lánynak és édesapjának azt füllentette, hogy gazdag szállodatulajdonosként utazgat Írországban, holott valójában a dublini Shelbourne Hotel konyhai kisegítőjeként kezdett el dolgozni, miután megszökött erőszakoskodó apjától. 

Alois és Bridget Londonba szöktek, ahol összeházasodtak, és 1911-ben gyermekük is született Patrick William Hitler néven. Az ebben az évben készített népszámlálás adatai szerint a házaspár fiúkkal Liverpoolban, az Upper Stanhope Street 102. alatt élt. A család otthona a második világháború alatt (ekkor már rég nem ők laktak benne) éppen egy német légitámadás során szenvedett helyrehozhatatlan károkat. Aloist, akit Anton néven tartottak nyilván, az angol fiú/fiam (son) szót 1911-ben még németes írásmóddal (sohn) vetette papírra. Bridget egy később keletkezett visszaemlékezésében leírja, hogy Adolf Hitler meglátogatta őket Angliában, hogy elkerülje a hadseregbe történő besorozást, az állítást a történészek azonban széles körben vitatják, mivel a bizonyítékok alapján a későbbi náci vezér ekkoriban Bécsben tartózkodott.

Az azonban történelmi tény, hogy Alois 1914-ben Bridget nélkül visszatért Németországba. A férfi egyes visszaemlékezések szerint egyszerűen elhagyta feleségét és fiát, mások azonban megesküsznek rá, hogy Bridget csak azért nem tartott Aloisszal, mert apjához hasonlóan túlságosan erőszakos lett. Az asszonyt az első világháborút követően arról értesítették, hogy egykori férje meghalt, hamarosan azonban kiderült, hogy a férfi nagyon is él, sőt, mivel újraházasodott, a német hatóságok bigámiával vádolták meg. 

Patrick Hitler 18 éves korában meglátogatta édesapját, és ekkor találkozott nagybátyjával, Adolf Hitlerrel is. Patrick és édesanyja 1939-ben az Egyesült Államokba utazott, ahol Patrick az USA-ban előadásokat tartott „őrült bácsikájáról”, Bridget pedig Sógorom, Adolf címmel írt egy könyvet. Félve attól, hogy esetleg hátrányos megkülönböztetés érheti őket a Führer rokonával való kapcsolatuk miatt, az USA-ban ragadtak.

Patrick 1942-ben Franklin Delano Roosevelt amerikai elnökhöz fordulva kérte besorozását az amerikai hadseregbe, de a férfi csak 1944-ben nyert felvételt a tengerészgyalogosok közé. Háromévnyi szolgálat után sérülés miatt leszerelték, vezetéknevét – édesanyjával együtt – Stuart-Houstonra változtatta, megházasodott (feleségétől, Phyllis Jean-Jacques-tól négy fia született) és Long Islanden telepedett le, ahol vérminták kórházak számára történő elemzésével foglalkozó céget alapított (a háború alatt orvosi alakulatnál szolgált). Szomszédaik szerint a család nem élt élénk társasági életet, nem szívesen láttak senkit a házukban. Bridget 1969-ben, fia 1987-ben, 76 éves korában halt meg.    

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Bridget DowlingBridget Dowling és fia, William Patrick

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár