Építkezési terület alatt feküdt a nagy szakállú orosz tábornok

2017. április 27. 12:07

Egy orosz tábornok földi maradványait tartalmazó koporsóra bukkantak régészek egy, a törökországi Ardahan tartományban folyó építkezésen. A tisztet a keresztény hagyományoknak megfelelően temették el. 

Orosz tábornok

A keresztekkel díszített koporsóra a munkások találtak rá egy lakóépület megépítése előtti megelőző feltárás során a tartomány székhelye, Ardahan Karagöl nevű negyedében. A munkások értesítették a hatóságokat, majd a rendőrség végrehajtotta a szükséges biztonsági intézkedéseket az ásatási terület körül.

A karsi múzeum munkatársai később megvizsgálták a területet, ahol egy koporsót, valamint abban egy uniformisban fekvő csontvázat találtak. Ünver Solaklıoğlu, a múzeum régésze az első vizsgálatok alapján úgy véli, a csontváz egy orosz tábornokhoz köthető, aki mintegy 140 évvel ezelőtt halt meg.

„A rendőrség tegnap [25-én] az éjjeli órákban értesítést kapott arról, hogy egy koporsót találtak egy építkezésen folyó ásatáson. Az építkezési területen a szükséges vizsgálatokat elvégeztük. Úgy véljük, a koporsó egy orosz tábornoké lehetett, aki 1878 után élt, amit arra a tényre alapozunk, hogy oroszok abban az időszakban telepedtek itt le... Az orosz katonát a keresztény hagyományok szerint eltemetve találtuk meg a koporsóban” – magyarázta Ünver Solaklıoğlu.

A felfedezés számos érdeklődőt vonzott az építkezési területre. Helyiek százai gyűltek össze a napokban a lelőhelyen, hogy megszemléljék a koporsót és a csontvázat. A komoly érdeklődéshez az is hozzájárulhatott, hogy a közösségi médiában nemcsak a koporsó megtalálásáról, hanem arany és egyéb történelmi értékkel bíró műtárgyak felszínre hozásáról is szóltak a hírek. A csontvázat az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot követően át fogják szállítani a karsi múzeumba.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma