2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberi maradványokat találtak egy 150 éves diorámában

2017. január 30. 14:58

A Pittsburgh-i Carnegie Természettudományi Múzeum egy oroszlántámadást megjelenítő, igen élethű diorámája előtt az elmúlt 150 évben már több generáció tette tiszteletét. Most egy kutatás keretében kiderült, hogy a híres makett emberi maradványokat is tartalmaz.

A Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben található Természettudományi Múzeum másfél évszázados diorámája (a fényképezést megelőző egyik fontos látványélmény, egyfajta három dimenziós kiállítási makett) egy dromedáron utazó arab vándort érő oroszlántámadást mutatja be. A múzeum vezetősége eddig úgy tudta, hogy a dioráma nem tartalmaz semmilyen, embertől származó maradványt, ám a nemrég befejeződött restaurálási munkák erre rácáfoltak, ugyanis egy emberi koponyát találtak benne. A vita azóta is tart, hogy mi a teendő.

A testvérével dolgozó Edouard Verreaux francia természettudós az 1830-as években (a diorámák fénykorában) arról lett híres, hogy az egyik diorámájának darabjai közé egy afrikai törzstag bizonyos részeit is igyekezett beépíteni. Maga az alkotás a 19. század közepére készült el. Múzeumról múzeumra vándorolt, míg végül 1898-ban a Carnegie megszerezte a New York-i Természettudományi Múzeumtól. Ekkora már bizonyára a feledés homálya borult az imént említett tényre.

A jelenlegi restaurálás során a kiállítási darabban látható oroszlánokban és az egypúpúban többnyire sértetlen állatcsontok találhatók, míg az emberi alak főként szintetikus anyagokból áll, ám nem száz százalékban.

Miután kiderült, hogy az emberi alak koponyája nagyon is valóságos, vita indult a múzeumban a további teendőket illetően. Egyesek szerint a koponyát vissza kéne szállítani a többi testrész temetési helyére, azonban ez igen problémás, ugyanis fogalmuk sincs, hol nyugszik az illető. Ez főleg annak köszönhető, hogy az előbb említett testvérpár gyakran „alternatív információkat” adott meg a vásárlóknak, hogy az eladási árat növelje.

„Sajnos nem tudjuk visszajuttatni a maradványt a koponya „jogos tulajdonosához”, de folytatjuk a kutatást, lehetőség szerint francia levéltárakban is, hogy még több információra bukkanhassunk a dioráma múltját illetően” – magyarázta a Tribune-Review-nak Erin Peters, a múzeum kurátora. A kutatók az oroszlánok csontjaiból is vettek DNS-mintákat, hogy megerősítsék, hogy a fivérek igazat mondtak-e, amikor azt terjesztették el, hogy a diorámán valóban (mára a vadonban már kihalt) berber oroszlán látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár