2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült Nagysándor József búcsúlevele

2014. december 14. 19:19 MTI

Szombattól látható a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) Nagysándor József aradi vértanú búcsúlevele, melyet december 5-én vásárolt meg a magyar állam. A honvéd tábornoktól eddig csak az 1849. október 5. éjszakáján papírra vetett levelei voltak ismertek.

Nagysándor József vezérőrnagy nemrég előkerült búcsúlevelét 14 millió forintért vette meg árverésen a magyar állam, az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb hazai dokumentumleleteként - emlékeztetett a levél szombati bemutatóján az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: minimális az esélye, hogy egy ilyen fontosságú kordokumentum ennyi év után előkerüljön, hasonlóra az elmúlt évtizedekben nem is volt példa.

A búcsúlevél nemzeti kincs, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc főszereplői a magyar történelmi emlékezet legjobban tisztelt és szeretett személyiségei közé tartoznak, így az államnak kötelessége a hozzájuk kapcsolódó emlékek gyűjtése és megőrzése - emelte ki a miniszter, hozzátéve: különösen megrázó, hogy ezt a rövid levelet a tábornok élete utolsó óráiban, október 6. hajnalán írta.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 1848-49-et a magyar történelem egyik legfontosabb identitásképző időszakának nevezte. Hozzátette: a dokumentum megtalálásának hírére talán olyanok is ellátogatnak a Nemzeti Múzeumba, akik már régen jártak ott. Hasonlóan fontos ugyanakkor, hogy minél több iskolás is megtekinthesse ezt az "identitáserősítő nemzeti ereklyét" - fűzte hozzá. Aki elolvassa a levelet, láthatja: az aradi tábornokok a kivégzésük előtti órákban is szentül hittek abban, hogy mindazt, amit cselekedtek, a magyar hazáért, a magyar szabadságért tették - emlékeztetett Hoppál Péter.

Csorba László, az MNM főigazgatója többek között a múzeumok megváltozott gyűjteményezési gyakorlatáról ejtett szót: egykor a tárgyak gyűjtésében a szenzáción, az ereklyék felkutatásán volt a hangsúly, azóta viszont a muzeológia felismerte, hogy néha az egyszerű tárgyak még többet mesélnek egy közösség múltjáról. A történész szerint az egyedi tárgy vonzereje mégis megmaradt, és egy modern múzeum a két tárgytípust egyensúlyban képes bemutatni. Mint közölte, a dokumentum két-három hónapig tekinthető meg az MNM Kupolatermében, majd az állandó kiállítás 1848-as termében kap helyet, ahol "méltó párja" lesz Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzéskor viselt mellényének.

Csorba László elmondta: a honvéd tábornoktól eddig csak az október 5. éjszakáján papírra vetett levelei voltak ismertek, de másnap hajnalban nagybátyjának, Nagysándor Imre kalocsai érseki orvosnak írt még egy utolsó búcsúlevelet, amely nemrég egy családi hagyatékból került elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár