2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elloptak egy 100 kilogrammos színarany érmét egy berlini múzeumból

2017. március 28. 09:31 MTI

Elloptak egy világhírű, 100 kilogramm tömegű színarany érmét a berlini Bode Múzeumból hétfőre virradóra. A rendőrség szerint előfordulhat, hogy a tolvajok megrendelésre, egy gyűjtő megbízásából dolgoztak, de valószínűbb, hogy beolvasztják az érmeritkaságot.

A műkincstolvajok a múzeum mellett húzódó vasúti hídról másztak be az épületbe létrán, egy ablakon keresztül. Behatoltak a múzeum érmegyűjteményének büszkeségeit bemutató terembe, és a rendőrök megérkezése előtt elmenekültek zsákmányukkal, egy 53 centiméter átmérőjű, 3 centiméter vastag érmével. A kanadai állami pénzverdében (Royal Canadian Mint) 2007-ben készült érme a Guinness-rekordok közé is bekerült, előállítása idején a világ legnagyobb aranyérméje volt.

Különlegességét nemcsak rendkívüli mérete adja, hanem a tisztasága is; 1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany. Az egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható, a másik oldalán pedig három juharlevél. Innen származik a neve is: Big Maple Leaf, azaz nagy juharlevél. Mindössze öt ilyen érme készült az ottawai központú pénzverdében. A juharlevél motívumot azért használják, mert Kanada nemzeti jelképe.

A tolvajok csak a hatalmas érmét vitték magukkal. A berlini rendőrség műkincsrablások feltárására szakosodott nyomozói még nem tudják, hogy miként cipelték el, egyelőre csak a létrát találták meg a városi gyorsvasút (S-Bahn) sínjei között. A Big Maple Leaf névértéke egymillió kanadai dollár, az arany világpiaci árfolyama alapján piaci értéke meghaladja a 3,7 millió eurót (1,1 milliárd forint). A rendőrség szerint előfordulhat, hogy a tolvajok megrendelésre, egy gyűjtő megbízásából dolgoztak, de valószínűbb, hogy beolvasztják az érmeritkaságot.

Az érme intézményközi műkincskölcsönzés révén került Berlinbe, 2010-ben állították ki a Bode Múzeumban. A múzeum az érmegyűjteménye mellett főleg szoborgyűjteményéről híres, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szereplő Múzeumsziget része.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár