2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Sztálin egyik unokája, Alekszandr Burdonszkij orosz színházigazgató

2017. május 25. 10:58 MTI

Élete 76. évében rákbetegségben elhunyt Alekszandr Burdonszkij orosz színházigazgató, Sztálin egyik unokája. Az 1941-ben született Burdonszkij korábban úgy nyilatkozott, kevés köze volt Sztálinhoz annak 1953-ban bekövetkezett halála előtt. Mint mondta, senkinek nem kíván olyan gyermekkort, mint amilyen neki volt és meg kellett változtatnia a nevét, hogy a művészeteknek szentelhesse életét.

Burdonszkij Alekszandr Sztálin néven született, de később felvette anyja lánykori nevét, hogy az embereknek ne a néhai szovjet diktátor jusson róla az eszükbe. Éveken át vezette a moszkvai Központi Orosz Katonai Színházat.

Az 1941-ben született Burdonszkij korábban úgy nyilatkozott, kevés köze volt Sztálinhoz annak 1953-ban bekövetkezett halála előtt. Mint mondta, senkinek nem kíván olyan gyermekkort, mint amilyen neki volt és meg kellett változtatnia a nevét, hogy a művészeteknek szentelhesse életét.

Egy interjúban elmondta, nagyapjára shakespeare-i karakterként tekintett, a zseni és az őrült elegyeként. Miközben fiatalként keményen tiltakozott ellene, később zsarnoksága és kegyetlensége ellenére látnia kellett, milyen erőteljes 20. századi alak volt.

Decemberben 80 éves korában elhunyt Sztálin egy másik unokája, Jevgenyij Dzsugasvili is, aki nagyapja örökségének rendíthetetlen védelmezője volt. Amikor a Novaja Gazeta független orosz lap "vérszomjas kannibálként" jellemezte nagyapját, becsületsértés miatt nyújtott be keresetet a lap ellen az orosz bíróságon, majd miután elutasították, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért. A bíróság véglegesen elutasította a keresetet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár