2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eladó Trockij isztambuli háza

2015. augusztus 3. 11:15 MTI

Négymillió dollár fölötti áron kínálják eladásra a néhai orosz forradalmár, Lev Trockij isztambuli házát; a tulajdonos szeretné, ha múzeum lenne belőle.

A háromemeletes, 18 szobás, öt fürdőszobás ház, amely az Isztambultól pár órás hajóútra fekvő, népszerű kirándulóhelynek számító Büyükada-szigeten állva csodálatos panorámát kínál, egykor a marxista forradalmár menedéke volt. A másfél évszázados épület, amelynek teljes területe a kerttel együtt eléri a 3600 négyzetmétert, 4,4 millió dollárért (1,23 milliárd forintért) került piacra. A Márvány-tengerben fekvő Herceg-szigetek legnagyobb és legszebb szigetére, a Büyükadára komppal lehet átjutni. A sziget a régi időkben sok forradalmi eszmét valló menekültnek, értelmiséginek és az isztambuli keresztény kisebbség tagjainak is menedékül szolgált.

Az orosz forradalom egyik fő ideológusának tartott Trockij, a Vörös Hadsereg megalapítója 1929-ben érkezett a szigetre, amikor Sztálin száműzte a Szovjetunióból. Több évet töltött ott, mielőtt továbbutazott volna, míg végül 1940-ben Mexikóban gyilkolták meg. "Valójában nem először próbálják meg eladni a házat, de eddig még nem akadt vevő rá" - mesélte a sziget egy ingatlanügynöke, hozzáfűzve, hogy a ház tulajdonosa, a Hanifi család nem tartotta karban az épületet.

Musztafa Farsakoglu, Büyükada korábbi polgármestere szerint Trockij azt követően költözött négy évre a házba, miután előző lakhelye leégett. A forradalmár második feleségével, Nataljával, unokájával és három testőrrel élt ott. A szép villa azonban ma már szinte darabjaira hullik, olyan rossz állapotban van. Farsakoglu úgy vélte, ha a török kulturális minisztérium támogatná a felújítását, kulturális központtá, múzeummá lehetne változtatni. Ebben bíznak az ingatlan tulajdonosai is. Mivel védett épületről van szó, szóba se jöhet, hogy lakásokat, hotelt vagy éttermet alakítsanak ki benne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár