2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy viking hajósírt találhattak a norvégiai Trondheim piactere alatt

2017. szeptember 25. 17:19

A Közép-Norvégia legnagyobb fjordja partján elhelyezkedő Trondheimben dolgozó régészek bejelentették: egy viking hajós temetkezési helyszínre bukkanhattak a piactér feltárása során.

A norvég örökségvédelemért felelős intézet (Norsk institutt for kulturminneforskning, NIKU) által finanszírozott régészeti feltárás egyik utolsó napján egy hajó alakú szerkezetre lettek figyelmesek a kutatók, akik Trodnheim főterét tárták fel. A NIKU kirendelt régésze, Ian Reed elmondta, az elemzések során fény derült arra, hogy rendkívül rossz állapotban maradtak meg a faszerkezetek, ám számos rozsdamarta elem, valamint néhány igen rosszul megőrződött szög alapján arra következtetnek, hogy egy hajót temettek el a helyszínen.

A korai elemzések szerint maga a hajó legalább négy méter hosszúságú lehetett, és – mint a kutató fogalmazott – többé kevésbé észak-déli tájolású. Számos különös gödör és később ásott árok, cölöphely figyelhető meg körülötte.

A hajóban mindössze két darab csontot találtak meg, amelyek szintén észak-déli tájolásban feküdtek a földben. Biztosra nem lehet mondani, de egykoron valószínűleg a faszerkezet belsejében kaphattak helyet. A DNS-teszt eredményéig szintén csak találgatni tudnak a szakemberek, hogy emberi maradványokról van-e szó.

Több kisebb lelet mellett a régészek találtak egy bronz lemezt az egyik csont közvetlen közelében, ezért úgy vélik, sírmellékletről lehet szó. A hajó közepén lévő, valószínűleg egy cölöpnek ásott gödör mélyén egy kanál darabja és valamilyen pénzes ládika kulcsa hevert. E két lelet a 7-10. századból való, ám nem egyértelmű, hogy mennyiben kapcsolható magához a hajós temetkezéshez.

A mai kikötő és a fjordon belül elhelyezkedés alapján a régészek a hajósírt a késő vaskor vagy a korai viking kor idejére helyezik. A kutatók úgy vélik, a hajót, mint egy koporsót egyszerűen elásták a földbe, majd egy sírhalmot emeltek fölé. A korai viking kor hajóinak szakértője, Knut Paasche szerint a most fellelt szerkezet hasonló az Åfjordnél megtalált híres hajóhoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár