Egy római-kori gyilkosság áldozatának elrejtett maradványaira bukkanhattak Németországban

2017. szeptember 11. 10:22 MTI

Feltehetően egy 2000 éve történt gyilkosság nyomaira bukkantak a németországi Remagenben, egy római kori szemétgödör feltárásakor. Az egykori római kori várkastély melletti településnél végzett munkák révén érméket, kútmaradványok, valamint több lakóház alapfalait és pincéit tárták fel.

Ásatás Remagenben

A gödörben emberi felkar- és alkarcsontokat, valamint lábcsontokat találtak, a „csontváz többi része hiányzott” – mondta Peter Henrich, a koblenzi régészeti hatóság kirendeltségének vezetője. Mivel a rómaiak halottaikat a településeken kívül, sírmezőkön temették el, felmerült a bűncselekmény gyanúja. „Lehet, hogy valaki darabokra szedett egy holttestet és eltüntette?” – tette fel a kérdést a szakértő. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy baleset történt. Heinrich szerint további kutatásokra van szükség ennek kiderítésére. „Római kori gyilkosságokat tártak már fel például Baden-Württembergben és Rajnavidék-Pfalzban is” –  mondta.

Remagenben egy olyan területen végeztek ásatásokat, ahol új lakások és üzletek építésébe fogtak. A régészek felfedezték egy padlófűtéses római fürdőépület jó állapotban megmaradt részeit, valamint dél-franciaországi kerámiákat. Az egykori római kori várkastély melletti településnél végzett munkák révén érméket, kútmaradványok, valamint több lakóház alapfalait és pincéit tárták fel. A leletek az időszámítás szerinti 1-4. századból származnak. Az építkezés miatt az ásatásoknak október 15-én be kell fejeződniük, aztán ráépítenek az antik falakra. „Ezért nekünk most minden félóra számít” – hangsúlyozta Henrich.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma