2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy modernkori diktátor története – Robert Mugabe felemelkedése és bukása

2017. november 16. 14:17

A napokban váratlanul lezajlott katonai puccs lezárni látszik Zimbabwe történelmének egy meghatározó szakaszát. A 93. életévében járó diktátor, Robert Mugabe hatalomra jutása óta, 37 éven keresztül kormányozta egyhuzamban az afrikai országot. Bár napjainkra a világ egyik legrosszabb megítélésű politikusát „tisztelhetjük benne”, hivatali idejének első részét még korántsem csak a korrupció és a politikai leszámolások jellemezték.

Tanáremberből szabadságharcos

A mai Zimbabwe területe még a 19. század végén került brit gyarmati uralom alá. Ezzel párhuzamosan megindult a fehér telepesek beáramlása, akik saját politikai kormányzatot alakítottak ki és farmjaik számára kisajátították az itt élő feketék földjeit. Az új gyarmat névadója az itt először bányászati jogokat vásárló Cecil Rhodes lett, aki egyben a gyarmatosítási törekvések élharcosa volt ebben a korszakban.

Dél-Rhodézia politikai életébe a második világháborút követően robbant be Ian Smith, mint a gyarmati parlament legfiatalabb képviselője. Fokozatosan emelkedett a politikai ranglétrán, míg végül 1964-ben a miniszterelnöki pozíciót is megszerezte. A fehérek dominanciája mellett elkötelezett kormányzata felismerte, hogy amennyiben az Egyesült Királyság más afrikai gyarmataihoz hasonlóan, Rhodéziából is visszavonulna, úgy az állam és a gazdaság irányítása a többségi fekete társadalom kezébe kerülne. (A fehérek a lakosság mindössze 3-5%-át tették ki ekkor.)

Smith ezért igyekezett elébe menni a történéseknek, és Rhodézia néven, egyoldalúan kinyilvánította az állam függetlenségét, ezzel Afrikában az első és egyetlen fehér gyarmati vezető lett, aki elszakadt a Brit Koronától. Másfél évtizeden keresztül fennálló, faji szegregáción és elnyomáson alapuló rendszere nem nyert nemzetközi elismerést és egyre súlyosabb fegyveres lázadásokkal volt kénytelen szembenézni az ellene szerveződő, feketékből álló gerillaszervezetek részéről. Ebben a politikai környezetben emelkedett fel Robert Mugabe mint az egyik ilyen szervezet vezetője.

Mugabe 1924. február 21-én született egy, a mai főváros, Harare (akkor még Salisbury) mellett működő jezsuita missziós állomáson. Gyermekkora nagy részét itt töltötte, ahol erősen katolikus neveltetésben részesült, mentora egy idős ír szerzetes volt, aki sokat mesélt neki az ír függetlenségi háború éveiről és, hogy miként vetette le magáról a szigetország a brit fennhatóságot. Később egy dél-afrikai egyetemen szerzett diplomát angol irodalomból és az itt töltött évek alatt ismerkedett meg a marxizmus tanaival, valamint a Gandhi-vezette indiai függetlenségi törekvésekkel.

Mielőtt szabadságharcosnak állt volna, előbb a mai Zambia területén, majd később Ghánában dolgozott tanárként. Itt ismerte meg első feleségét, Sally Hayfront, aki Mugabe hatalomra jutását követően óriási népszerűségnek örvendett a zimbabweiek körében, és akit általában csak „Amai”, vagyis „Anya” néven emlegettek.

Miután 1963-ban Ghánából hazatért Zimbabwébe, a hatóságok 10 évre börtönbe zárták Mugabét a gyarmati és fehér uralommal szemben tett nyilatkozatai miatt. Innen még legidősebb fia temetésére sem engedték ki Ian Smith miniszterelnök személyes utasítására, amit Mugabe sosem bocsátott meg. A börtönéveket lényegében tanulással töltötte, távoktatás révén a már meglévő egy mellé további hat diplomát szerzett, többek között közgadaságtanból, kormányzatból és jogból.

Miután kiengedték a börtönből, Mozambikba távozott, ahol egy gerillacsoport élére állt és nekilátott megszervezni a fegyveres szembeszállást Smith rezsimjével. A miniszterelnök végül 1979-ben kénytelen volt engedni a nemzetközi nyomásnak, így brit közvetítéssel megszületett a független, demokratikus és így már feketék által irányított Zimbabwe. Mugabe az 1980 februárjában tartott választásokon elsöprő győzelmet aratott, így teljesen egyértelmű és tiszta legitimációval kezdte meg kormányzását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ian Smith egy pisztollyal gyakorolA fiatal Mugabe és felesége, SallyAz idős Mugabe és második felesége, GraceMugabe és Nelson MandelaMugabe és Margaret Thatcher

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár