Egy 18. században elsüllyedt holland hajó roncsait tárják fel búvárrégészek

2017. augusztus 21. 12:16 MTI

Ezüstdollárokat, ónkupákat és faládákat is felszínre hoztak egy Kent partjainál, az Északi-tenger mélyén talált 18. századi hajóroncsról a régészek. Számos tárgyat ki is állítanak a hétvégétől a feltárás központi raktárában, az angliai Ramsgate kikötőjében.

18. századi holland hajóroncs

Az 1740-ból származó Rooswijk roncsait vastag hínár, kagylóréteg és kavics borítja. A holland Kelet-indiai Társaság egykori hajóján talált fából faragott tengerészládák azonban háromszáz év után is zavarba ejtően épnek tűnnek. A tengeri régészekre még több hónapos munka vár, amíg kiderül, hogy rejtőzik-e még ezüstkincs a maradványok között vagy csupán a régen halott tengerészek tárgyai kerülnek elő - számolt be róla pénteken a The Guardian.

A feltárást a brit Historic England, valamint a holland Kulturális Örökség Hivatal szakemberei végzik. A kutatások alapján a Rooswijk Kent partjai közelében, a Goodwin Sands homokpadnál hajózott és süllyedt el 1740 januárjában. A fedélzeten tartózkodó mintegy 250 tengerész, katona és utas lelte halálát a hullámsírban.

A felszínre hozott tárgyak között található egy tengerész cipője, üvegpalackok, egy borospalack a kapitány kajütjéből, ónkupák, az elsüllyedés előtti étkezés maradványai, három fából készült láda, egy emberi combcsont és néhány mexikói ezüstdollár. De még a tenger mélyén fekszik a hajó számos ágyúja és két nagy horgonya is. 2005-ben a hajóról felhozott ezüstöket átadták a holland kormánynak, a hajó tulajdonosának, de Martijn Martens, a feltárás holland vezetője elmondta, nem lehet tudni, hogy mennyi ezüst lehetett a hajón. "Számos kérdés vár válaszra. Azt sem tudjuk, hogy nézett ki a hajó" - mondta.

A hajó Jakarta felé indult, hogy fűszereket és porcelánt vásároljon az ezüstön, amit magával vitt. Jó ideig senki sem tudott arról, hogy bajba került volna, és a társaság csak akkor kezdett aggódni, amikor hónapok elteltével sem tűnt fel a Rooswijk a Jóreménység-fokánál.

A tenger a brit partokhoz sodort néhány levelet, amelyből kiderül, hogy a csupán pár éves hajó második útján január 7-én futott ki Amszterdamból, ám egy vihar a Goodwinre sodorta, amely tengerjárók ezreinek életét követelte az idők során: egy 19. századi gőzös is fekszik a tenger mélyén száz méterre egy 18. századi háromárbocostól. A hajó roncsai és környezetének vizsgálata azt mutatta, hogy a Rooswijk úgy süllyedt el, mint egy kődarab, és senki sem élte túl a katasztrófát.

A hajóroncsot történelmi jelentősége miatt védettnek nyilvánították. A holland Kelet-indiai Társaság 250 elsüllyedt hajója közül csak harmaduk helyét tudták felfedezni, és a Rooswijk az első, amelynek roncsait tudományos kutatás keretében tárják fel. A feltárás bázisán, a kenti Ramsgate kikötőjében egy raktárházban augusztus 19. és szeptember 16. között nyílt napokon láthatja a közönség az eddig felszínre hozott tárgyak számos darabját.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma