| A Múlt-kor negyedévente megjelenő, tematikus online folyóirata.

Iszom a sört, szívem mámorban fürdik 8. évfolyam 2. szám | Korábbi számok

Sörivók és történészek

Az olvasó legújabb e-folyóiratunkban egy 2008-ban megrendezett miskolci konferencia előadásait olvashatja, amelynek résztvevői a sörfőzés és sörfogyasztás kapcsán kalandoztak a történelemben és gasztronómiában.

Mítoszok 

Sört iszik a német, bort iszik a magyar?

Tényleg csak a németek ittak sört, és a magyarok boroztak?

Gasztró 

Egészség a korsóban

A sört már az ókorban szívesen fogyasztották az emberek. De tényleg egészséges, ha sokat iszunk belőle?

Inni kellett 

Győr városi sörszámadások

A sokat kárhoztatott Bach-rendszer idején érte a városi sörfogyasztás az első fénykorát.

Sörfőzők, sörházak Pécsett a 18-19. században

Pécsett is a filoxéra hozta el a sörfőzés aranykorát.

II. József a keszthelyi sörházban

II. József 1770. április 29-én betért a helyi sörházba is.

A kisüzemi sörfőzdék múltja, jelene és jövője

A második világháborút követő államosítás hosszú időre álomba kényszerítette a kisüzemi sörgyártást.

Serfőzdék Miskolcon a 18. században

Nem mehetünk el szó nélkül a 18. századi miskolci sörfőzdék története mellett.

Ahány sör, annyi szokás 

A sör mint az idegenforgalom része Csehországban

Csehország = sör. Viszonylag egyszerű a képlet.

A Reischl-család története 

A keszthelyi sörgyáros dinasztia

Keszthely újkori történetében a Festeticsek mellett a Reischl-család játszott meghatározó szerepet: a sörgyáros família tagjaira a mai napig szívesen emlékeznek.

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2016. téli száma