Drákói szigort alkalmaz Peru a Machu Picchut elárasztó turistákkal szemben

2015. április 28. 19:16

Biztonsági kamerák fogják pásztázni az Inka Birodalom romvárosát, a legendás Machu Picchut felkereső turisták minden apró rezdülését, a látogatók pedig csak meghatározott útvonalakon, idegenvezetők kíséretében közlekedhetnek - ilyen és ehhez hasonló intézkedésekkel próbálja Peru megállítani az ország területén fekvő régészeti helyszín állagromlását.

Machu Picchu

Machu Picchu a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb fekvésű régészeti lelőhelye - 2007 óta a Világ Új Hét Csodájának egyike -, egy olyan világörökségi helyszín, amely talán minden történelemkedvelő turista bakancslistáján szerepel. Nem véletlen, hogy évről évre egyre többen keresik fel az inka romvárost, amelynek állapota a területet elárasztó turisták miatt - akik egy jó fotó érdekében olyan helyekre is felmásznak, ahol komoly károkat okozhatnak - sajnos sokat romlott az elmúlt esztendőkben.

2011 óta a napi látogatók száma messze meghaladta az UNESCO és a perui kormány által jóváhagyott 2500-as limitet, tavaly pedig összesen 1,1 millió turista látogatta meg az Andok hegyláncai között csaknem megközelíthetetlen hegynyergen megbúvó történelmi emlékhelyet.

Ezt elégelte meg a limai vezetés, amikor úgy döntött, új koncepciót dolgoz ki és valósít meg 2015-2019-re, megállítandó a Machu Picchu állapotában végbemenő állagromlást. A Machu Picchuhoz csak a romváros alatt elterülő dzsungelnél kialakítandó látogatóközponton keresztül, három különböző útvonalon lehet majd feljutni, a turistákat pedig hivatásos idegenvezetők fogják kísérni, miközben biztonsági kamerák figyelik mozgásukat.

Ha még ez sem volna elég, Machu Picchunál szigorú időkorlátozás lesz érvényben. Egy, az interneten is elérhető tervezet szerint 100 fős csoportokat indítanának útnak 10 percenként a látogatóközpontból, ami csak azért furcsa, mert így összesen hatezer ember tekinthetné meg naponta a romvárost a szabályokban rögzített 2500 helyett, 2 millióra tornázva fel az éves látogatói számot.

Bár az új terv a modern idegenforgalmi kihívások szinte mindegyikére megoldásokat kínál, sokan úgy látják, hogy Machu Picchu már soha nem lesz a régi. "Machu Picchu nem egy múzeum, hanem élményt kínál, az emberek pedig újra és újra elmennek, hogy más-más részét tekintsék meg. Azzal, hogy csak speciálisan erre a célra kialakított utakon, idegenvezetővel, rövid időre lehet ezt átélni, az élmény már nem lesz ugyanaz. Ugyanakkor - és ez a fő szempont - a látogatók magas száma miatt a hatóságoknak lépniük kellett, különben a romváros állapota teljes lepusztul" - fejtette ki Isabelle Mazille, a Journey Latin America Peru-szakértője.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma