2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dagad a botrány a londoni Hasfelmetsző Jack Múzeum körül

2015. október 5. 14:33

A Hasfelmetsző Jacknek emléket állító londoni múzeum egy erőszakos sorozatgyilkost ünnepel. Az intézmény létrehozása egy újabb példája annak, hogyan igyekszik a társadalom a szőnyeg alá söpörni a nők elleni erőszak hétköznapokban jelenlévő valóságát – vélik sokan az Egyesült Királyságban. A szigetországban rég okozott ekkora felháborodást egy múzeum elindítása.  

Júliusban kelet-londoniak ezrei várták a beharangozó alapján a londoni nők tiszteletére megépített múzeum megnyitását, ehelyett azonban egy Nagy-Britannia leghíresebb sorozatgyilkosának életéről szóló intézményt kaptak. A múzeum PR-vezetője, Joshua Walker nemrég Twitter-bejegyzésében tagadta, hogy a Hasfelmetsző által elkövetett gyilkosságoknak bármi köze lenne a szexuális erőszakhoz. Ahelyett tehát, hogy a múzeum jó hírnevét próbálta volna megvédeni azoktól a vádaktól, melyek szerint az intézmény a sorozatgyilkos bűntetteit ünnepli, a PR-szakember magát a több nő életét kioltó férfit védte meg – véli a Guardianben írott cikkében Sian Norris írónő, nőjogi aktivista.

Amikor az írónő felhívta rá Walker figyelmét, hogy azon állítása, mely szerint a gyilkosságok nem hozhatók kapcsolatba a nemi erőszakkal, egyszerűen helytelen, a PR-vezető szenzációhajhászással vádolta meg Norrist, és kijelentette, hogy nem ismerjük a Hasfelmetsző pontos indítékait. Tény, hogy még mindig számos dolgot nem tudunk az East End-i sorozatgyilkossal kapcsolatban: a neve mellett valóban azt sem világos, hogy mi vezette a gyilkost a kegyetlen bűntettek elkövetésére. Azt azonban tudjuk, hogy a Hasfelmetsző áldozatai prostituáltak voltak, akiknek kiszedte a méhét, miután felvágta a torkukat. Vagyis egy indítékot mindenképpen ismerünk: a nőkkel szembeni gyűlöletét. Nem kétséges, Jack egy nőgyűlölő gyilkos volt, a szexuális erőszak ténye tehát nem vitatható – olvasható a neves brit lap internetes kiadásában Norris érvelése.

A múzeum puszta léte feltehetően nem okozott volna ekkora felháborodást, ha az ilyesfajta bűncselekmények csak a távoli múlthoz lennének köthetők, az igazság ezzel szemben azonban az, hogy a nőkkel szembeni erőszak nem egy történelmi érdekesség, hanem az Egyesült Királyságban, valamint a világ számos pontján manapság is jelenlévő probléma – fejtette ki az írónő. Az Egyesült Királyságban idén január és augusztus között becslések szerint 85 nő lett férfiak által elkövetett gyilkosság áldozata. Ez azt jelenti, hogy átlag 2,8 napra esett egy olyan gyilkosság, amelyben nő volt az áldozat. Sokakat – hetente átlagosan két nőt – egykori vagy jelenlegi partnerük ölt meg.

Az írónő szerint a múzeum PR-felelőse nem az egyetlen, aki megpróbálja figyelmen kívül hagyni a nőkkel szembeni erőszak mögött húzódó nemi indítékot. Időről időre hallunk olyan érveléseket, amellyel az erőszaktevőről az áldozatra kívánják áthárítani a felelősséget. Az újságok címlapjai nemrégiben egy amerikai férfiről számoltak be, aki megölte „zsémbes” feleségét, vagyis burkoltan az asszony magatartását jelölték meg a gyilkosság okaként. Emellett sokszor hallani olyan, családjukat kiirtó férfiakról, akik annak tudják be tettüket, hogy a válás „összetörte a szívüket”. Ezzel azt kívánják sugallni, hogy ha a nő nem vált volna el tőlük, még mindig élne – véli a nőjogai aktivista. Azzal, hogy a múzeum PR-vezetője tagadta, hogy a gyilkosságoknak bármi köze lenne a szexuális erőszakhoz, Hasfelmetsző Jack pedig egy kultikus alakként tűnik fel a kiállításon, az intézmény vezetői figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a nőkkel szembeni erőszak továbbra is az emberiség egyik komoly problémája – fejtette ki az írónő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Rendőrök állnak a múzeum bejárata előtt

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár