Csúszik a leégett krasznahorkai vár felújítása

2015. március 10. 15:02

Három éven belül, várhatóan 2018-ra fejeződhet be a 2012 márciusában leégett krasznahorkai vár felújítása - mondta az MTI-nek Viktor Jasan, a műemléket kezelő Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) vezérigazgatója kedden, miután a várban pusztító tűz harmadik évfordulóján nyílt napot tartottak a sajtó képviselői számára az objektumban. 

Krasznahorka

A 13. századi várban 2012. március 10-én ütött ki tűz, két tizenéves dohányzó gyerek figyelmetlensége miatt. A tűz következtében a nemzeti örökség részét képező épület teljes tetőszerkezete leégett, megsérült a várfal egy része és számos műkincs is elpusztult. A vár felújításának korábbi menetét több időbeli csúszás jellemezte. Ezeket az illetékesek először a felújításra kiírt pályázat körüli bonyodalmakkal, majd a felújítás során alkalmazott műszaki megoldások igényességével indokolták.

krasznahorka

"A felújítás első szakaszával elégedett vagyok, mivel a munkálatok az ütemterv szerint haladnak" -  jelentette ki a várban zajló munkálatok szemléje után Viktor Jasan. Kifejtette: a vár végleges tetőszerkezetének háromnegyede már elkészült, a többi részen pedig az ideiglenes tetőszerkezet eltávolítása folyik. A Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója az MTI kérdésére azt mondta: egyetért a kulturális minisztérium szakértőinek azon nézetével, hogy a vár felújítása három éven belül, 2018-ra fejeződhet be, úgy, hogy közben sikerül majd beleférni a rekonstrukció feltételezett 15 millió eurós költségvetésébe.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma