Csontvázakat és aranytárgyakat találtak egy pompeji műhely romjai közt

2016. június 27. 12:38 MTI

Négy csontvázat és arany pénzérméket találtak olasz és francia régészek egy Pompeji külterületéhez tartozó ókori műhely romjainál. Az i.e. 4. századból származó felfedezés értékes adalékkal szolgálhat a kevéssé ismert prerómai temetkezési kultúráról.

Pompeji

A pompeji régészeti hatóságok pénteki bejelentése szerint a csontvázak fiatal embereké voltak. Egyikük egy kamaszlány lehetett, aki a műhely hátuljában halt meg, amikor 79-ben kitört a Vezúv. A csontok között három aranyérme és egy virágalakú arany nyakék hevert. Az üzletben egy kemencét is találtak, amely a régészek feltételezése szerint bronztárgyak készítését szolgálta. A kutatók szerint a műhelyt nem sokkal a vulkánkatasztrófa után kincsvadászok kifosztották, de a most megtalált aranytárgyak valószínűleg elkerülték a figyelmüket.

A műhely feltárása májusban kezdődött, és tovább folytatódik. A kutatók számára rejtély, milyen terméket gyárthattak a feltárt helyen. A műhelyben találtak egy köralakú kutat, amelybe csigalépcső vezet. Nem sokkal odébb egy további jelentős felfedezést tettek az olasz és a francia régészek: megtalálták egy 400 évvel a Vezúv kitörése előtt eltemetett ember, valószínűleg egy felnőtt férfi sírját a római kort megelőző időből, a szamniszok (más néven szamniták) idejéből. A hátán fekvő halott mellett - a karjainál és a lábainál - legkevesebb hat feketére festett edényt találtak.

Az i.e. 4. századból származó felfedezés értékes adalékkal szolgálhat a kevéssé ismert prerómai temetkezési kultúráról. Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. A vulkáni hamu alá került Pompeji a legépebben megmaradt római kori város.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma