2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Családi házak kertjeiben kerültek elő Árpád-kori sírok

2015. március 6. 17:01

Árpád-kori sírokat találtak családi házak kertjeiben, illetve építési telkeken a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

A szatmári kisváros egyik legmagasabb pontján, a fellegvári városrészben 2013-ban kezdődtek meg a feltárási munkálatok, amely során eredetileg egy korábbi vár nyomait keresték a régészek. Az izraelita hitközségi temetőnél megkezdett, több magántulajdonú telket is érintő ásatás során a vár romjai helyett egy valószínűsíthetően Árpád-kori temetkezési hely került elő - mondta el Pintye Gábor régész pénteken az MTI-nek.

A régészek 16. századi feljegyzések alapján kezdték meg a munkát, az írásos források alapján a környék egyik legnagyobb birtokosaként számon tartott nemesi család ebben az időszakban építtethetett itt egy erődítményt. A 18. század végéről származó térképeken egy négyzet jelölte a vár helyét, a régészek ennek alapján kezdték meg a vélt erődítés feltárását egy nyolcvanszor nyolcvan négyzetméteres területen.

A munkálatok első fázisában a vár helyén előkerült temetkezési helyen hat csontvázat találtak, a férfi, női és gyereksírokból bronz karperecek kerültek elő. A régészek az értékesebb leletek reményében folytatták a kutatást, az izraelita temető mellett fekvő két családi ház kertjében, illetve az amellett fekvő üres építési telken további nyolc sírt találtak - közölte Pintye Gábor. A sírokban több, korához képest jó állapotban lévő csontváz mellett további ezüst és bronz hajkarikákra, pántgyűrűkre, kerámiatörmelékre, valamint 11. századi ezüst denárra bukkantak.

Pintye Gábor szerint nem megszokott, hogy lakott vagy beépített területen bukkannak fel ilyen leletek, mivel a telektulajdonosok többsége általában nem jelenti be, ha valamilyen régészeti szempontból fontos tárgyat talált. A feltárási munkálatokat várhatóan a jövő héten fejezik be a szakemberek, a leletek a nyíregyházi Jósa András Múzeumba kerülnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár