Csak ügyes utánzatok a hotel pénztárkönyvbe rajzolt Van Gogh-munkák?

2016. november 16. 16:31 MTI

Vincent Van Gogh eddig kiadatlan állítólagos vázlatait, tusrajzait jelenteti meg a világ több országában igényes kivitelű albumban csütörtökön egy francia kiadó, noha az amszterdami Van Gogh Múzeum hevesen vitatja a rajzok hitelességét.

Van Gogh-munkák

A Le Seuil párizsi kiadó kedden mutatta be a 288 oldalas kötetet, amely a holland festőfejedelemnek tulajdonított, nemrégiben felfedezett 65 tusrajz életnagyságú reprodukcióját tartalmazza. Az albumot egyidejűleg publikálják csütörtökön Franciaországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban. A sajtónak kedden bemutatott, többségében környékbeli tájakat, emellett portrékat (köztük Gauguinét), virágokat és fákat ábrázoló vázlatok állítólag 1888 és 1890 között készültek a dél-franciaországi Arles város Café de la Gare nevű fogadójában, ahol a festő szobát bérelt arles-i tartózkodása alatt.

Van Gogh állítólag a hotel egyik pénztárkönyvét használta rajzolásra, a szokatlan”rajzfüzet” a Café de la Gare archívumából került elő évekkel ezelőtt, és jelenleg meg nem nevezett magánszemélyek tulajdonát képezik. Az amszterdami Van Gogh Múzeum a Vincent Van Gogh, le brouillard d’Arles, carnet retrouvé című kötet párizsi bemutatásának pillanatában tette közé nyilatkozatát, amely szerint a “monoton, esetlen és erőtlen” tintarajzok nem a holland festőtől származnak, azok csak utánzatok.

“A múzeum szakértői a múzeum gyűjteményében és más helyeken Van Gogh-rajzokon éveken át végzett kutatások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy e rajzok Van Gogh rajzainak imitációi” – olvasható a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével rendelkező intézmény közleményében. Az amszterdami múzeum szakértői több hibát is felfedeztek a héten publikálandó vázlatokban, például azt, hogy barna tintával készültek, holott Van Gogh 1888 és 1890 között készült rajzain sehol sem fordul elő barna tinta. A festő fekete, alkalmanként lila tintát használt, és bár ezek az idő múlásával mára megbarnultak, a szállodai kasszakönyvben látható rajzok eredetileg is barna színűek, az idő múlásával sem változtak, mivel a könyv hosszú időn át kinyitatlan maradt. A holland Van Gogh-kutatók szerint nem stimmel a papír és a stílus sem, és topográfiai hibák is előfordulnak.

A Van Gogh Múzeum már évekkel ezelőtt, 2008-ban és 2013-ban is azt állapította meg, hogy a modern festészeti irányzat atyjának tulajdonított rajzok nem Van Gogh kezétől származnak. A vitatott hitelességű kötethez az egyik legjobb Van Gogh-szakértőnek tartott kanadai Bogomila Welsh-Ovcharov, az 1988-ban az Orsay-múzeumban rendezett, Van Gogh Párizsban című kiállítás egyik kurátora adta a nevét.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma