2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Médiaforradalmat hozott a CNN alapítása

2010. június 1. 09:10

1980. június elsején alakult meg a Cable News Network hírtelevízió, amelyet az elmúlt negyedszázadban az Egyesült Államok mindennapi történetének első számú dokumentálásáról ismert meg a világ.

A georgiai Atlantában 1980-ban alakult meg a Cable News Network nevű hírtelevízió, a CNN, amelynek megálmodója, létrehozója az amerikai Ted Turner médiavállalkozó volt. A műsor a tulajdonos beköszöntőjével indult, majd David Walker és felesége, Lois Hart vezette az első adást. A csatorna a nap 24 órájában híreket, a világ minden részéből helyszíni riportokat közvetít: ez a fajta hírszolgáltatás gyökeresen átalakította a tájékoztatási médiát

A több műholdas- és kábelhálózatot, illetve rádióállomást is birtokló CNN-nek világszerte 36 irodája (10 amerikai, 26 nemzetközi) van. 2007 szeptember elsején HD-adást is indítottak, amivel a konkurenciával próbálják felvenni a versenyt: 1980 óta több mint 70 tévéhálózat próbálkozott 24 órás hírcsatornák üzemeltetésével.

A CNN forgatócsoportjai mindenütt a helyszínen vannak, bárhol robban konfliktus a világban: a helyszíni közvetítések nem egyszer elsődleges információszerzési forrássá váltak a döntéshozók számára is. Csúcstechnológiával működő hálózata képes volt késedelem nélkül rácsapni a kurrens témákra, szükség esetén szakértők tucatjait szólaltatva meg a legkülönbözőbb eseményekről - és legváltozatosabb helyekről.

A CNN-nek köszönhető, hogy a világ egyenesben láthatta az Öböl-háborút, a közel-keleti válság fejleményeit, az afrikai vérengzéseket, a boszniai, afganisztáni konfliktust, a 2001. szeptember 11-i amerikai tragédiát és 2003 óta az iraki háborút.

Az előbbi meghozta a várva várt sikert: amikor Szaddám lerohanta Kuvaitot, a csatornának még csak alig egymillió nézője volt, amikor aztán 1991-ben a szövetséges gépek bombázták Bagdadot, ez a szám elérte a hétmilliót is. Ekkor vált el az erőltetett azonnaliság a videokazetták és felvételek révén újrajátszott múlttól: a CNN stílust teremtett, és egyben újraírta a hírszolgáltatás műfaját is. Az 1990-es évek elejének krízisei kapcsán teremtődött meg a CNN-hatás fogalma is, amely azóta a valósidejű 7/24-es pörgő hírszolgáltatásokat fémjelezi.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár