Várak, kastélyok, templomok

2005. május 2. 11:40

Ezzel a címmel jelent meg március végén egy történelmi és örökségturisztikai folyóirat első száma. A történészek és lelkes amatőrök közreműködésével elkészült magazinban az olvasó ismeretterjesztő anyagok és multimédiás tartalmak segítségével barangolhat a múltban.

A magazin

Aki az újságot böngészni kezdi, a Műhely rovatban tudományos és ismeretterjesztő írásokat talál. Olyan érdekességekről olvashat, mint a londoni Tower köpcsényi "mása", a földvárak légi felderítése, vagy a 18. századi első katonai felmérés térképei. Ugyanebben a rovatban találhatók a Rákóczi család várait, várkastélyait, és a Német Lovagrend barcasági várait bemutató írások is, a várkutatás műhelytitkaiba pedig egy induló sorozat első része enged bepillantást.

A Krónika rovatban Eger 1552-es nevezetes ostromát elemzi egy írás. Kárpátalja sem marad ki, a huszti vár kapitánya számára készült utasítást olvashatjuk. Egy középkori eredetű Veszprém megyei templom és egy dél-alföldi kastély bemutatása is érdeklődésre tarthat számot.

Az Útikalauz rovatban a túrázni vágyókat a Felvidékre, a nógrádi határszélre (Somoskő, Salgó) és Horvátországba kalauzolják a szerzők. A folyóirat közepén kapott helyett a Galéria rovata, amelyben egész oldalas grafikai mellékletek és a hozzájuk tartozó leírások találhatók. A felvidéki Szalánc várát ábrázoló pompás 19. századi kőrajz, vagy a Csókakő váráról Kőnig Frigyes által készített rekonstrukciós rajzok várják a várak szerelmeseit. A Kaleidoszkóp rovatban internetes várkataszter, továbbá könyvek ismertetése, a várakhoz, kastélyokhoz kapcsolódó eseménytár és rejtvény színesíti a kínálatot.

A folyóirat szerzői, szerkesztői ismert nevű kutatók (régészek, történészek) valamint lelkes és eredményesen munkálkodó amatőrök közül (Kósa Pál, Csorba Csaba, Dénes József, Láng Viktor, Marossy Endre, Szabó Tibor, Szatanek József, Virág Zsolt) kerülnek ki. Ez is jelzi, hogy a lap egyaránt szól a szélesebb olvasóközönséghez és a várkutatással hivatásszerűen foglalkozókhoz. Különösen figyelemreméltó az igényes képválogatás, amelynek alapját hatalmas, több tízezres nagyságrendű archívum képezi.

Egy példány ára: 585,- Ft. A 2005-ben megjelenő 6 szám (a már megjelent első számmal együtt) előfizetési díja: 2970,- Ft., a  további 5 szám előfizetési díja: 2475,- Ft. A 2005. április 15-ig előfizetők között értékes nyereményeket sorsolnak ki! Megjelenik kéthavonta. A második szám 2005. április 30-án jelent meg.

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma