2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lódentől a miniszoknyáig

2005. április 14. 12:18

A háború utáni magyar öltözködéstörténetet áttekintő kötetből a divat változásai kapcsán a társadalmi átalakulásokat is nyomon követhetjük.

Valuch Tibor: az 1956-os Intézet kutatója

A könyv bevezetője szerint: "A háború utáni romeltakarítást ábrázoló fényképeken éppúgy látni bundás-turbános nőt, öltönye felett zsinóros irhát viselő férfit, mint munkásruhát vagy rongyos kabátját darab madzaggal összefogó alakot. A negyvenes évek végének, ötvenes évek elejének utcaképei a ruházkodás tekintetében ennél egységesebb képet mutatnak: csupa lódenkabátos ember járja a maga útját, az eleganciát a nőknél is a férfias szabású sötét kosztüm és a fehér ingblúz jelenti. Azután megjelennek a csomagból származó pulóverek, a Római vakáció című film főszereplőjének, Audrey Hepburnnek a ruháit, nyakába kötött cicakendőit utánzó öltözékek, egy-egy Chanel-kosztüm a Rotschild Szalonból, míg a hetvenes évek elejére - ha némi késéssel - a magyar divat is a nyugat-európai és amerikai vonalat követi."

Valuch Tibor könyvéből megismerhetjük a városi és a paraszti öltözködés jellegzetességeit 1945-tõl napjainkig, a ruházkodás és a ruházati ellátottság főbb vonásait, és a divatosnak számító ruhadarabok használatának jellegzetességeit. 

Nem divattörténet, hanem az öltözködés szociológiája

A második világháború utáni esztendők bemutatása után az ötvenes éveket, majd a Kádár-korszak első évtizedét (1957-68), aztán a hosszú hetvenes éveket tekinthetjük végig, illetve bepillanthatunk a nyolcvanas évek viselettörténetébe is. A szerző célja elsősorban az öltözködés mélyebb, szociológiai és társadalmi vetületeinek részletes bemutatása és alapos megértése.

 

A politika öltözködéssel kapcsolatos hozzáállását jól illusztrálja Kádár János véleménye a hosszú hajról, illetve tanulságos a média mindennapi életre gyakorolt hatásának elemzése is, például a Nők Lapjából és a Képes Újságból vett idézetek segítségével.

Megtudhatjuk, hogy az adott öltözködési és ruházkodási stílusok változásai miként követték az azonosságtudat változását a megfelelő társadalmi csoportok esetében. Így például olvashatunk az ötvenes évek kényszerpuritánságáról, a túlélést biztosító, ám lefelé nivelláló szürkeségről, majd pedig az ebből kiutat, sőt egyenesen lázadást jelentő Kádár-korszakról is. Ez utóbbiról a szerző szerint "általában azt lehet mondani, hogy a jólöltözöttség ellentétes volt a szocialista rendszerrel, mert ennek megteremtése olyan többletjövedelmet igényelt, amit az államilag ellenőrzött gazdaság keretei között gyakorlatilag nem lehetett megszerezni."

 

A generációs öltözködésbeli különbségek mellett külön fejezetekben olvashatunk a városi-vidéki ruházkodás különbségéről, illetve azok változásairól, az ünnepi-hétköznap ruházkodásról, illetve a konfekció és egyedi ruhák közti különbségekről. A korabeli sajtót, a ruházkodással kapcsolatos levéltári dokumentumokat, a fogyasztásstatisztikákat, a háztartási tanácsadó kiadványokat, korabeli piackutatási eredményeket felhasználó kötetet gazdag fényképanyag teszi teljessé és vizuálisan is rendkívül izgalmassá.  


Valuch Tibor: A lódentől a miniszoknyáig - fejezetek a XX. század második felének magyarországi öltözködéstörténetéből

 

Bolti ár: 2600 Ft
Fókusz Online ár: 2470 Ft
Kiadás éve: 2004
ISBN: 963135363X

 

A könyv idekattintva megvásárolható a Fókusz Online könyváruházban is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár