Múmiaraktár a labirintusban

2004. április 28. 10:00

Egyiptomi és francia régészek több mint 50 vászonba bugyolált múmiát találtak egy Kairótól délre fekvő alagútrendszerben. A múmiák az i. e. első évezredből származnak - közölte a Reuters hírügynökség.

A Kairótól 25 kilométerre fekvő Szakkara a közeli Memfisz legfőbb temetkezési helye volt. Zahi Hawass, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács elnöke szerint a fa- és kőszarkofágokba helyezett, vászonba bugyolált múmiák közül több egészen kiváló állapotban van, legalábbis a korához képest.

Egyiptomban évszázadokon át titkos járatok és folyosók bonyolult útvesztőjébe temették a holtakat. A szokás a 26. dinasztia idejétől (i. e. 664-525) a ptolemaioszi korig tartott, amely Kleopátra i. e. 30-ban bekövetkezett halálával ért véget. `Az útvesztőben akármerre nézünk, csak úgy hemzsegnek a múmiák. Az idő tájt ha valaki meghalt, és már nem volt hova temetni, a falba fúrt lyukakba helyezték a múmiáját, esetleg vágtak neki egy új járatot. Az is előfordult, hogy az új múmiát egyszerűen rátették egy régi tetejére` - mondta az egyiptomi főrégész a Reutersnak.

Guy Lecuyot, a Francia Nemzeti Tudományos Központ egyiptológusa szerint az egyik Ptolemaiosz-kori múmia - hála a korabeli gondos tartósításnak - egészen remek állapotban van. `Remélem, jövő héten más szarkofágokat is felnyithatunk, és hasonlóan jó állapotú múmiákat találunk bennük. A holttesteken keresztül persze a fáraók korát szeretnénk még jobban megismerni` - mondta a régész.

A múmia állapotáról még a tapasztalt egyiptomi régész, Hawass is ámuldozva beszélt: `Sosem találkoztam még ennyire intakt, ennyire egyedi múmiával a ptolemaioszi korból. Még a vászont is gyönyörűen tekerték köré.` Hawass szerint a múmiák vásznaiban több száz, a korra jellemző aranyamulettet is fognak találni.
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma